Vrije Universiteit Amsterdam

UWV-cliënten wel mondiger maar niet meer tevreden


* Startdatum: 04-11-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Empowerment of Disability Benefit Claimants prior to their Disability Assessment


* Spreker: D. Samoocha


* Promotor: prof.dr. A.J. van der Beek prof.dr. J.R. Anema


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

De interactieve website wiagesprek.nl leidt niet tot een grotere empowerment of meer tevredenheid bij mensen van wie de arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld. Gebruikers worden wel mondiger, omdat zij meer kennis hebben over hun situatie en de wet- en regelgeving die daarop van toepassing is. Aldus bewegingswetenschapper David Samoocha in zijn onderzoek waarop hij 4 november promoveert bij VU medisch centrum.

De beoordeling van arbeidsongeschiktheid bij mensen die bijna 2 jaar van hun werk verzuimen is een belangrijk onderdeel van de verzekeringsgeneeskunde. In Nederland gebeurt dit in het kader van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). De WIA-beoordeling door de verzekeringsarts bepaalt voor een belangrijk deel of een cliënt een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt en hoe hoog deze uitkering wordt. Cliënten snappen de procedure vaak niet en zijn hier soms ontevreden over en daarom is de interactieve website wiagesprek.nl ontwikkeld. De site geeft informatie over regelingen bij arbeidsongeschiktheid, legt de procedure uit en bereidt cliënten voor op het gesprek met de verzekeringsarts.
Uit onderzoek blijkt nu dat 32% van de cliënten de website naar behoren gebruikt. Wiagesprek.nl blijkt echter niet effectief in het verhogen van de tevredenheid over de beoordeling. Wel neemt de kennis over de WIA duidelijk toe. Gebruikers van de site zijn ook mondiger, maar dit heeft geen verdere positieve gevolgen. Samoocha concludeert dat de site te weinig effect heeft en hij adviseert daarom wiagesprek.nl niet landelijk voor UWV cliënten te implementeren.

Meer informatie over de promotie op de website van VUmc

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam