Ouders willen resultaat bij behandeling van hun kind in de GGz
Nieuwe mogelijkheden integrale behandeling spreekt ouders aan
SPIERDIJK, Noord Holland, 20111102 -- Kinderen en jongeren met problemen als gevolg van bijvoorbeeld autisme, depressie, of ADHD worden behandeld binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Hun aantal groeit. De reguliere behandeling bestaat voor de meeste kinderen uit medicatie (62%) en verschillende vormen van therapie (55%). Ook wordt in veel gevallen een ouder/gezinsbehandeling (54%) toegepast. Dat blijkt uit de cijfers van een onderzoek naar de zorgwensen van ouders voor hun kinderen.
Onderzoek
Het onderzoek is een initiatief van Huis vol Compassie, het NIKIM (Nederlands Instituut Kenniscentrum Integrative Medicine), Louis Bolk Instituut en is uitgevoerd door een student van de Vrije Universiteit te Amsterdam (VU). Het volledige onderzoeksrapport wordt begin volgend jaar gepubliceerd. Nu alvast enkele opvallende resultaten.
Binnen een week hadden meer dan 200 ouders de vragenlijsten ingevuld. In totaal hebben 660 ouders aan het onderzoek meegedaan. Zorgverzekeraar UVIT noemt het een spectaculair aantal. Blijkbaar willen ouders graag hun mening geven. Het onderzoek richtte zich op de mening van ouders over een nieuwe benadering van psychiatrische hulp aan kinderen en jongeren: Integrale Psychiatrie. Hierbij wordt niet alleen gewerkt met medicatie en verschillende vormen van psychotherapie, maar worden alle behandelingen die in wetenschappelijk onderzoek effectief blijken te zijn ingezet. Juist door de combinatie van reguliere en aanvullende behandelingen blijkt het beste resultaat behaald te kunnen worden. Voor 81% van de ouders is deze benadering nog onbekend. Slechts 11% van de ouders geeft aan hier geen behoefte aan te hebben. 13% weet het niet en het overgrote deel vande ouders (76%) heeft er een positieve of open houding over. 60% maakt zelf gebruik van aanvullende behandelingen.
Integrale visie
Huis vol Compassie is het eerste behandelcentrum voor kinderen en jongeren in Nederland dat volgens deze integrale visie werkt. Het biedt onder meer een integraal spreekuur, gezin- creatieve therapie, yoga, mindfullness en hartcoherentie. Daarbij staat niet het probleem, maar het gehele kind centraal. De behandeling is voor elk kind anders. Het krijgt een persoonlijke aanpak in een huiselijke omgeving (kleinschalig) en leert nieuwe vaardigheden voor het dagelijkse leven. Medicijnen wordt alleen voorgeschreven indien andere behandelingen weinig of onvoldoende effect hebben. Het multidisciplinaire behandelteam wordt geleid door een kinderpsychiater. Ouders die bekend zijn met Huis vol Compassie zijn blij met de resultaten van de integrale benadering:
"Mijn kind gaat nu beter vooruit omdat hij bij de behandeling wordt betrokken en begrijpt waar het om gaat"
Kosten
De gedachte dat geen vergoeding wordt gegeven voor aanvullende behandelingen blijkt uit onderzoek voor ouders een drempel om daarvoor te kiezen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden tegenwoordig echter deze integrale behandeling. Ook zij zijn immers geinteresseerd in de positieve resultaten.
Stichting Huis vol Compassie