Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 2 november 2011

Vragen van het lid van der Veen (PvdA) over ruimte in het BKZ

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.
Is het waar dat voor de premiegefinancierde zorguitgaven voor farmaceutische hulp voor 2011 en 2012 resp. ¤ 5459,8 mln en ¤ 5391,4 mln is begroot? Is Is hierbij rekening gehouden met volumegroei,en de beschikbaarheid van nieuwe (dure) geneesmiddelen)? Is de gevolgtrekking juist dat u een kostendaling van 68.4 miljoen verwacht?


2.
Klopt het dat in 2012 de extramurale kosten van de TNF alfa remmers worden overgeheveld naar de intramurale financiering (-425 mln; prognose GIP databank, april 2011), de maagzuurremmers voor niet chronische patiënten uit het pakket gaan (-75 mln) en daarnaast de herberekening van de WGP en preferentiebeleid van zorgverzekeraars (-100 mln) zullen leiden tot verdere kostenreductie?


3.
Betekent bovenstaande dat het budget voor farmacie met ¤600 mln zal dalen tenn gevolge van deze maatregelen? Klopt het dat u netto rekent met een budgetdaling van ¤ 68,4 mln? Betekent dit daat er een ruimte wordt verwacht van ongeveer ¤ 530 miljjoen op dit dossier? Is deze berekening juist? Zo nee, op welke punten wijkt uw berekening af?


4.
Hoe plaatst u de opmerking van de directeur van de KNMP dat er 7% ruimte is om apothekers meer geld te geven?* Is deze prijsstijging ook in de berekening van het BKZ verwerkt? Vindt u deze prijsstijging wenselijk en of noodzakelijk? Welke ruimte in het BKZ is bestemd voor prijsverhoging apotheekhoudenden?


5.
Welke kostenstijgingen verwacht u vanwege het feit dat u de prijzen van geneesmiddelen vrij geeft?


6.
Klopt het dat u eerder heeft aangegeven dat bij de vrije prijzen de zorgverzekeraar de apotheker moet betalen voor zijn toegevoegde waarde en niet zomaar meer geld moet geven? Is dat nog steeds uw standpunt en hoe kwalificeert u in dit licht de uitlatingen van de KNMP?


7.
Bent u het met mij eens dat indien het waar is dat er minder kosten gemaakt zullen worden in de premiegefinancierde zorguitgaven voor farmaceutische hulp dan uit huidige berekeningen blijkt, deze ruimte aangewend dient te worden om maatregelen die verzekerden direct treffen terug te draaien? Zo nee, waar wilt u dit geld dan voor gebruiken?


8.
Bent u bereid de antwoorden op deze vragen aan de Kamer te zenden vóór aanvang van de behandeling van de begroting VWS 2012?


* Pharmaceutisch Weekblad van 21 oktober



Partij van de Arbeid