Gemeente Heerlen

Persbericht

Buurtorganisatie vindt oplossing voor landelijk probleem

Scootmobielen veiliger met reflectiesticker

De Heerlense Stichting Buurtgericht Werken Mariarade uit Hoensbroek heeft een oplossing gevonden die de zichtbaarheid van scootmobielen op de rijweg sterk verbetert: Een sterk reflecterende sticker die op de rugleuning van de scootmobiel wordt gepakt. Wethouder Peter van Zutphen reikt de eerste sticker uit op woensdag 2 november om 15.00 uur aan Bertha Jongen, voorzitster van de Invalidenbond Hoensbroek in Gemeenschapshuis Mariarade.

Gebruikers van een scootmobiel ervaren vrijwel allemaal hetzelfde probleem. Je rijdt op de weg, maar door de omvang en de beperkte verlichtin verhogen de zichtbaarheid door een veiligheidshesje om de stoel te hangen. Dit zit niet erg comfortabel en na korte tijd ziet het er niet netjes meer uit.

Hesje

De oplossing in de vorm van een sticker lost een aantal problemen eenvoudig op. De sticker wordt op de rugleuning van de scootmobiel geplakt. Dankzij het uitermate sterk reflecterende materiaal (hetzelfde materiaal als de belettering van de politieauto's) valt de scootmobiel in het schijnsel van licht erg op. De onhandig hesjes zijn daarmee verleden tijd.. De sticker is zodanig ontwikkeld dat het formaat past op alle modellen scootmobielen.

Financiën

De gemeente Heerlen heeft snel gereageerd op de oplossing die in Mariarade is bedacht en heeft meteen de eerste duizend stickers besteld. Deze worden gratis beschikbaar gesteld aan de scootmobielgebruikers in de gemeente. De verwachting is dat de vraag uit het hele land nu loskomt en dat een landelijke organisatie de productie en verspreiding gaat overnemen.

Behendigheid

Tijdens de bijeenkomst op 2 november in het Gemeenschapshuis Mariarade is ook Henk Jellema aanwezig, docent faculteit Gezondheid & Zorg aan de Hogeschool Zuyd. Hij geeft een presentatie over behendigheidscursussen voor scootmobielen die de onderwijsinstelling heeft ontwikkeld.

Iedereen is welkom tijdens deze bijeenkomst. De aanwezige scootmobielgebruikers ontvangen dan direct hun gratis sticker. De verdeling van de stickers gebeurt daarna via de Invalidenbond en andere organisaties.