---
---
PERSBERICHT
Nummer: 305 HZ
Datum: 2 november 2011
Jongeren moeten aan de biomassa
We moeten jongeren enthousiast maken voor een duurzame maatschappij met een sluitende kringloop. Dat vonden de aanwezigen op de vierde bijeenkomst voor de Digitale Agenda Fryslân. Die ging over een maatschappij gebaseerd op biomassa als grondstof in plaats van fossiele grondstoffen. Een biobased economy.
In een biobased economy vormt biomassa de basisgrondstof voor niet-voedselproducten. Biomassa is al het plantaardig of dierlijk materiaal dat kan dienen als grondstof of brandstof. Het is dus zeer duurzaam. Dat is belangrijk, omdat fossiele grondstoffen snel schaarser worden en uitgeput dreigen te raken.
Ideeën
In de workshop bleken de deelnemers vooral ideeën te zoeken in de agrarische sector. Zo bedachten ze een competitie om jongeren uit te dagen ideeën te zoeken voor de proefboerderij Nij Bosma Zathe. Daarvoor zagen ze een competitie voor zich, waarin door crowdsourcing nieuwe plannen konden ontstaan. Via games zouden we jongeren daarvoor meer bewust moeten maken van de noodzaak tot een biobased economy.
Een tweede plan had een droom als basis: hoe sluiten we de kringloop in duurzame veehouderij? Men dacht aan mestraffinage of aan het indikken van melk op de boerderij, zodat er minder transport nodig is. Maar vooral zocht men naar draagvlak voor verduurzaming. De start daarvoor ligt in het onderwijs, zo vonden de bedenkers. Er moet daarom een lespakket komen die duidelijk maken welke kringlopen er op het boerenbedrijf zijn. Simulatiespelen en webcams in stallen geven de leerlingen meer zicht op de agrarische wereld.
Vervolg
Volgende week dinsdag, 8 november, is de laatste workshop. Die gaat over cultuur en creativiteit. Daarna ondergaan alle verzamelde ideeën een analyse. Op 16 november is duidelijk hoe de plannen uiteindelijk in de Digitale Agenda een plek kunnen krijgen. Op www.daf2020.ning.com komen alle voorstellen te staan.
---- --
Provincie Friesland