Krijgen sterke oplossingen op maat van de patiënt een toekomst?

02/11/2011 09:54

PHARMA.BE

Zo snel mogelijk het juiste geneesmiddel bij de juiste patiënt op het juiste moment, daar gaat het om bij innovatieve geneesmiddelen op maat van de patiënt. Het sociodemografisch fenomeen van de opkomende vergrijzing vergt steeds meer een efficiënte geneeskunde. Niet alleen voor de gezondheid van het stijgend aantal patiënten, maar ook voor de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg. Zo kan het tijdig gebruiken van het meest geschikte geneesmiddel voor de patiënt ervoor zorgen dat hospitalisaties, ingrepen en lange revalidatie vermeden worden. Een absolute voorwaarde hiertoe is een verantwoord geneesmiddelenbudget. In het belang van de gezondheid en de portefeuille van de Belgische patiënten vraagt pharma.be daarom aan de overheid en zijn gezondheidspartners om het geneesmiddelenbudget niet langer te blijven beknotten. Een groeipad gelijk aan de andere sectoren in de ziekteverzekering, is redelijk.

Tot voor kort belandden patiënten met reumatoïde artritis in een rolstoel. Nu helpen nieuwe biologische geneesmiddelen hen om opnieuw een normaal leven te leiden en aan het werk te gaan/blijven. Maar het vroeg opstarten van de behandeling is een essentiële voorwaarde. De innovatie in de geneesmiddelensector maakt niet alleen het verschil voor de levenskwaliteit van de patiënten, ook hun levensverwachting stijgt elk jaar. Zo is parallel met de farmaceutische vooruitgang, de levensverwachting van Belgische patiënten met hart- en vaatziekten in acht jaar tijd gestegen met ruim negen maanden. De levensverwachting van Belgische kankerpatiënten is dan weer in tien jaar tijd gestegen met bijna tien maanden. Patiënten met respiratoire aandoeningen zoals astma en COPD (chronisch obstructief longlijden) leven op hun beurt meer dan 24 maanden langer.

Het huidige geneesmiddelenbeleid legt bovendien een ernstige hypotheek op de innovatiegraad van onze gezondheidszorg en bijgevolg op de vooruitgang van de levenskwaliteit en -verwachting van de Belgen. Onlangs nog werd een belangrijke behandeling voor de ziekte van Alzheimer ontzegd aan nieuwe patiënten in een vergevorderd stadium van de aandoening. Met als gevolg dat zij hun vertrouwde omgeving moeten verlaten en sneller in verzorgingsinstellingen terecht komen.

Contactpersoon: Christine Vanormelingen, Communication Director & Spokeswoman, 02 661 91 03 - 0477 40 57 93 - cvo@pharma.be

Wat is pharma.be?

pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie, groepeert momenteel 140 farmaceutische ondernemingen met een vestiging in België. Als volwaardige partner van artsen, apothekers, ziekenhuizen, overheden en andere betrokkenen heeft zij als missie de bevordering van betere gezondheidszorg door therapeutische innovatie in het domein van de geneesmiddelen voor humaan gebruik. Topprioriteit is dan ook dat de patiënt zo snel mogelijk kan beschikken over de "geneesmiddelen van morgen", die voortkomen uit Onderzoek en Ontwikkeling. www.pharma.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel