Gemeente Rotterdam

rotterdam blijft voorop lopen met aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

02 november 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Rotterdam zet de volgende stap in het tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Door het slimmer inzetten van alle ter beschikking staande juridische instrumenten zet Rotterdam de volgende stap. Plegers van kindermishandeling zullen ook vaker worden vervolgd. Deze en tal van andere maatregelen uit Veilig Thuis, het nieuwe actieprogramma Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2011-2014 zijn vandaag gepresenteerd door wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin) in het Veiligheidshuis.

Grootste geweldsprobleem in Nederland
Rotterdam loopt al jaren voorop in de bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling. In Nederland is 1 op de 30 kinderen slachtoffer van kindermishandeling en is naar schatting 9 procent van de vrouwen slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Dat maakt huiselijk geweld tot het grootste geweldsprobleem in Nederland. Focuspunt van Veilig Thuis is: of het nou om huiselijk geweld of kindermishandeling gaat, kinderen zijn altijd het slachtoffer. Die staan dus voorop.

Meldcode
De effectief gebleken maatregelen worden de komende jaren voorgezet en uitgebouwd. Zo vormt de Rotterdamse meldcode Huiselijk Geweld de blauwdruk voor de meldcode die het kabinet landelijk verplicht wil stellen voor alle organisaties. In Rotterdam gold ondertekening van de meldcode al langer als voorwaarde voor subsidie. Ruim 300 instanties hebben zich inmiddels aangesloten bij de meldcode. Die hebben allemaal een aandachtsfunctionaris rondlopen.

Steviger en effectiever ingrijpen
De komende jaren wordt verder gewerkt langs drie lijnen; 1. Opsporen (eerder en beter signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling)
2. Oppakken (steviger en effectiever ingrijpen) 3. Oplossen (werken aan een veilige toekomst)

Hoe eerder kindermishandeling en huiselijk geweld wordt opgespoord, des de groter de kans dat erger wordt voorkomen. Daarom wordt de meldcode nog breder ingevoerd en gaan we drempels bij medische beroepsgroepen wegnemen om eerder signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te melden.

Het oppakken gebeurt met alle partners (Openbaar Ministerie, Bureau Jeugdzorg, Reclassering Nederland, politie, GGD, Crisisteam CVD en Stichting Arosa) door alle ter beschikking staande juridische instrumenten tegen elkaar af te wegen en in te zetten. Wat werkt onder de gegeven omstandigheden het beste? De dader het huis uit? Het slachtoffer? Strafrechtelijk vervolgen? Deze bundeling van juridische instrumenten is uniek in Nederland.

Om te voorkomen dat een nieuwe generatie opnieuw slachtoffer wordt en er een eind komt aan het huiselijk geweld en de kindermishandeling, spreken we plegers zowel als slachtoffers nadrukkelijk aan op hun verantwoordelijkheid als ouders. Hulp en steun wordt dicht bij huis georganiseerd; de eigen kracht en zelfredzaamheid worden versterkt.

Aanvullende informatie

Programma Veilig Thuis