GroenLinks

Jesse Klaver vreest dat pensioenfondsen zich rijk rekenen

Woensdag 2 november 2011, 14:26u - Jesse Klaver


Als gevolg van het pensioenakkoord mogen pensioenfondsen straks met verwachte rendementen gaan rekenen. GroenLinks Tweede Kamerlid Jesse Klaver vreest dat pensioenfondsen zich hierdoor rijk gaan rekenen en in de verleiding komen om hogere pensioenen uit te keren dan verantwoord is. Hierdoor komen straks de pensioenen van de werknemers van nu op het spel te staan en komt de solidariteit in het pensioenstelsel als geheel in gevaar.

Uit een onderzoek blijkt dat Jesse Klaver hier niet bepaald alleen in staat, maar dat ook 61% van de pensioenexperts vreest dat pensioenfondsen zich rijk gaan rekenen. Jesse Klaver stelt hierover schriftelijke vragen aan de minister en zal hier ook aandacht voor vragen bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over het pensioenakkoord op 2 en 3 november.

Vragen van het lid Klaver (GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht in het FD van 1 november 2011 "pensioenfondsen rekenen zich rijk".

1. Kent u het bericht "pensioenfondsen rekenen zich rijk"?
2. Ik maak me grote zorgen over de afspraak in het Pensioenakkoord dat pensioenfondsen straks mogen gaan rekenen met het verwachte rendement. Ik ben bang dat de druk hierdoor te groot wordt voor pensioenfondsen om pensioenen ook te indexeren als dit eigenlijk niet verantwoord is, waardoor er te weinig overblijft voor de pensioenen van de werknemers van nu. Nu blijkt uit onderzoek onder ruim 200 pensioenexperts dat 61% van deze experts ook vreest dat pensioenfondsen zich rijk zullen rekenen. Hoe strookt dit met uw eerdere beweringen in de Tweede Kamer dat het rekenen met rendementen niet ten koste gaat van toekomstige generaties en dat we pensioenfondsen wel kunnen vertrouwen?

3. Geeft dit onderzoek u aanleiding om het rekenen met verwachte rendementen in heroverweging te nemen? Zo ja, kunt u daarbij dan de alternatieven betrekken die door de hoogleraren Bovenberg, Wijnbergen, Nijman en Kocken zijn aangedragen?
4. Zo nee, bent u wel bereid om het rekenen met verwachte rendementen in heroverweging te nemen als ook uit het onderzoek van het CPB blijkt dat rekenen met verwachte rendementen niet generatieneutraal is?