Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 2 november 2011
Ambtelijke organisatie aan de vooravond van vergaande modernisering
De Doorbraak: Alkmaar, compacte, klantgerichte organisatie
De gemeentelijke organisatie van Alkmaar wordt de komende jaren moderner, compacter en klantgerichter. Het college heeft op 1 november 2011 het uitvoeringsprogramma De Doorbraak vastgesteld. Wethouder Peter de Baat: 'Hiermee wordt een speerpunt uit het Coalitieakkoord 2011-2014 uitgewerkt, namelijk het omvormen van de gemeente Alkmaar naar een moderne, compacte, wendbare en toekomstigbestendige organisatie. Inwoners, ondernemingen en instellingen komen als klant veel meer centraal te staan. Naast deze cultuuromslag en organisatiewijziging dient tevens een bezuiniging van E 9 miljoen op het personeelsbudget (15%) te worden gerealiseerd.' Het uitvoeringsprogramma is voor advies naar de Ondernemingsraad en ter bespreking naar de gemeenteraad gestuurd.
Het uitvoeringsprogramma De Doorbraak vormt de leidraad voor een groot aantal organisatieactiviteiten en -veranderingen die in een tijdsbestek van twee jaar gerealiseerd worden. 'Onze organisatie dient compacter, slagvaardiger en meer doortastend te worden; de medewerkers zijn zakelijk en kennen een hoge graad van service- en dienstverlening. Dat is het toekomstbeeld voor onze organisatie die als werkgever aantrekkelijk is om voor te werken', aldus Peter de Baat. Voor regie en uitvoering van alle activiteiten is vanaf juli 2011 de heer Guido van den Boorn als externe programmadirecteur aangetrokken. De heer Van den Boorn is een inspirerende verandermanager van zwaar kaliber met een zeer ruime ervaring in complexe overheidsorganisaties, waaronder 100.000 plus gemeenten.
De Doorbraak telt in totaal 23 deelprojecten die in een logische samenhang worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn het introduceren van Het Nieuwe Werken, de herinrichting van de organisatie en de zero base begroting 2013 op basis van heroverweging van taken. Dat wil zeggen een begroting die geheel opnieuw is opgebouwd na beëindiging van diverse niet wettelijke taken. Hier is onder andere een samenhang met de afweging van nut en noodzaak van subsidies.
Verandering wordt de uitdaging. Tijdens het proces wordt een beroep gedaan op vele collega's uit de gemeentelijke organisatie om deel te nemen aan een of meer van de projecten of om specifieke know how in te brengen.