Vereniging Nederlandse Gemeenten

Financiën zorgenkindje decentralisatie

02.11.2011

Gemeenten zijn van plan om bij de drie decentralisaties combinaties te zoeken. Ze zien kansen in een integrale aanpak. Die kan leiden tot efficiëntere dienstverlening en snellere hulpverlening aan de klant. Knelpunten zijn er vooral op het gebied van uitvoering en financiën.

Dat blijkt uit de ledenpeiling die de VNG in oktober heeft gehouden. 37% van de ondervraagden geeft aan taken op de drie gebieden (werk, jeugd en welzijn) te willen combineren. 24% van de respondenten is daar nu ook al mee bezig en wil daar mee doorgaan. Slecht 2% ziet geen meerwaarde in een integrale aanpak op deze terreinen.

Kansen en knelpunten
De meerderheid (58%) vindt dat de burger beter kan worden bediend als vragen in samenhang kunnen worden opgepakt. Snellere hulpverlening wordt ook als een voordeel gezien, evenals minder loketten voor de klant. De deelnemers zien eveneens kansen voor de gemeente. Die kan meer maatwerk leveren (58%) en is in staat om de dienstverlening efficiënter te organiseren (22%).

Maar er zijn ook knelpunten voor de gemeenten. Veel respondenten (58%) maken zich zorgen over de uitvoering, zoals de afspraken met partners, contracten, ICT-aanpassingen, etc. Het is volgens deelnemers nog onduidelijk wie de doelgroepen zijn, de decentralisatie gaat te gehaast en er is onvoldoende geld.

Middelgrote gemeenten, met een inwoneraantal tussen de 50.000 en 100.000 maken zich in verhouding tot andere gemeenten meer zorgen over het feit dat de verschillende samenwerkingsverbanden op de drie terreinen niet met elkaar overeenkomen. 52% geeft dit aan als een knelpunt. Van 100.000+ gemeenten is de incongruentie voor 50% een knelpunt en voor kleinere gemeenten (18.000 tot 50.000 inwoners) voor 41%. Van de kleine gemeenten tot 18.000 inwoners is dit voor 29% een knelpunt.

Ondersteuning
Qua ondersteuning verschillen de behoeftes, maar zijn er ook overeenkomsten. Burgemeesters willen regie op een goede overgang. Wethouders en ambtenaren willen dat ook, maar hebben ook behoefte aan uitwisseling van praktijkvoorbeelden zodat gemeenten kennis kunnen delen en van elkaar kunnen leren.

Grafiek: Welke ondersteuning wenst u vanuit de VNG?

Aantal deelnemers
Aan deze peiling van de VNG deden in totaal 399 griffiers, gemeentesecretarissen, raadsleden, wethouders, burgemeesters en gemeenteambtenaren mee. Qua gemeentegrootte waren zowel grote als kleine als middelgrote gemeenten vertegenwoordigd.