2-4 november 2011 in Amsterdam: NCGG6-symposium over niet-CO2 broeikas

Persbericht van Vereniging Van Milieuprofessionals

In het klimaatdebat is de aandacht vrijwel geheel gericht op het verminderen van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Ten onrechte: gassen als methaan (CH4), lachgas (N2O) en fluorkoolwaterstoffen (CFK's, HFK's, SF6) dragen eveneens bij aan de stijging van de temperatuur op aarde. Bovendien is het vaak goedkoper de uitstoot van deze gassen terug te dringen dan die van CO2.

Het is belangrijk de niet-CO2 broeikasgassen, veelal afkomstig van landbouw, industrie, fossiele brandstoffen en het gebruik van koelkasten en air conditioning, in het klimaatbeleid op te nemen. Om dit te bewerkstelligen organiseert de VVM, netwerk van milieuprofessionals, voor de zesde maal het internationale symposium over niet-CO2 broeikasgassen: NCGG6 (6th non-CO2 Greenhouse Gases Symposium: Science, Policy and Integration). Ditmaal van 2 tot 4 november in Amsterdam.

Het NCGG6-symposium wil een brug vormen tussen wetenschappers én beleidsmakers bij overheid en industrie. Met de organisatie van dit driedaagse symposium hoopt de VVM een bijdrage te leveren aan het vinden van oplossingen die niet alleen wetenschappelijk onderbouwd, maar ook maatschappelijk verdedigbaar zijn.

Ruim 140 presentaties vormen de basis voor een interessant programma, dat wordt vormgegeven rond drie thema's. Thema 1 gaat in op de bronnen van broeikasgassen en op de emissierapportages onder het klimaatverdrag en het Kyoto Protocol. Thema 2 richt zich op de toenemende concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer en wat we daaruit kunnen afleiden over de uitstoot van deze gassen. Thema 3 is gericht op de mogelijkheden de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Uiteraard is er volop aandacht voor de integratie van deze drie thema's.

De voertaal van het NCGG6-symposium is Engels en de deelnemers zijn afkomstig uit alle continenten. Een aantal sessies over veehouderij is voorbereid in samenwerking met de Global Research Alliance (GRA) on Agricultural Greenhouse Gases, een internationale organisatie rond de vraag hoe we meer voedsel kunnen produceren zonder toenemende uitstoot van broeikasgassen (www.globalresearchalliance.org). Daarnaast wordt speciale aandacht besteed aan niet-CO2 broeikasgassen in ontwikkelingslanden. Ook is er een Young Scientists Session, waarin jonge onderzoekers nadenken over hoe de wereld er in 2061 uit zou moeten zien en hoe we daar kunnen komen. Andere interessante onderdelen van het symposium zijn een 'lagerhuisdebat' over de landbouwsector. Ook is er de excursie Let's go plume hunting!
(http://www.vvm.info/?pid=main&id=660) Langs belangrijke bronnen van broeikasgassen rond Amsterdam.

Het webadres van het symposium is: http://www.ncgg.info

*

Links:
http://www.ncgg.info

Noot voor redacties


Vereniging Van Milieuprofessionals

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter