Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Activiteiten voor de jeugd

SPITTEN ZIEN WIJ WEL ZITTEN IN HET LIMBURGS MUSEUM

Is archeologie saai voor kinderen? Nee hoor, archeologie is spannend. Het overtuigende bewijs wordt geleverd in de tentoonstelling 'Venlo Vennelo Sablones - Twintig eeuwen wonen aan de Maas'. De expositie over de opgraving op de plek waar nu de Maasboulevard staat, is te zien in het Limburgs Museum in Venlo tot en met 4 maart 2012.

Het begint voor kinderen eigenlijk al meteen na binnenkomst in de tentoonstellingszaal met een introductiefilm in de stijl van het televisieprogramma Klokhuis. Presentator is de journalist en dialectzanger Lex Uiting. Hij neemt de jonge bezoekers als het ware mee terug in de tijd.In de winkel van Saturn ontmoet hij een Romeinse familie en praat hij met Maarten Dolmans over de opgravingen in de binnenstad van Venlo. Vervolgens wordt er een kijkje genomen op een plek waar nooit een kind komt: de kelders van het Provinciale Depot voor Bodemvondsten in Maastricht, waar alles wat in Limburg door archeologen is gevonden wordt geregistreerd.Scherven zijn maar scherven. Een restaurator zorgt ervoor dat de voorwerpen die ooit stuk gevallen zijn of kapot werden geslagen, er weer piekfijn uit komen te zien. In het restauratieatelier leert Lex alles over dit interessante vak. Ten slotte laat het Gemeentearchiefhet allerbelangrijkste document zien dat wordt bewaard. Het is de brief uit 1343 wa arin de hertog van Gelre bekend maakt, dat hij van het dorp Venlo een stad maakt en dat de Venlonaren voortaan stadsrechten hebben.

Een bezoek aan de tentoonstelling 'Venlo Vennelo Sablones - Twintig eeuwen wonen aan de Maas' is een plezierige afwisseling van kijken, luisteren en doen. In het archeologie atelier gaan de kinderen als professioneleoudheidkundigen aan de slag, onder het motto 'Spitten zien wij wel zitten!' Ze krijgen antwoorden op vragen als:wat kunnen zaden, échte botten van geitjes en lammetjes of scherven uit een beerput ons vertellen? Hoe oud is dat houten voorwerp? Hoe waren middeleeuwers gekleed en hoe voelt de stof waarvan hun kleren waren gemaakt? Hoe staat een kind van tegenwoordig een maliënkolder van tien kilo? De jeugdige bezoekers van het archeologie atelier ontraadselen veelmysteries van vroeger.Vervelen zullen ze zich niet snel, want een speurtocht door de expositie laat de kinderen nog meer bijzonderheden ontdekken. Wie daarmee klaar is,kan meedoen met een wedstrijd. De deelnemers worden uitgedaagd het raarste, mooiste of interessantste voorwerp in de tentoonstelling uit te kieze n en die keuze toe te lichten. Elke week worden de drie origineelste antwoorden beloond met een cadeautje.De prijswinnende inzendingen zijn nog eens na te lezen op de website van het Limburgs Museum: www.limburgsmuseum.nl/kids/wedstrijd/.

En dan is er de mogelijkheid voor een heerlijke verkleedpartij. Uit het archeologisch onderzoek is duidelijk geworden dat Venlo in de Romeinse tijd een flinke nederzetting was van zo'n vijfhonderd inwoners. Het warenvooral handelaren, vaklieden en soldaten. Misschien heette Venlo in de tijd van de Romeinen Sablones. Omdat men door de opgraving bij de Maasboulevard zoveel te weten is gekomen over de Romeinen, is er in de tentoonstelling voor kinderen de mogelijkheid zich te verkleden als een Romeinse villa-eigenaar, een rijke dame of een soldaat. Of als een eenvoudige boerin, die de Romeinse mode en gewoontes maar raar vindt.

Voor gezinnen met kinderen is er een alternatieve of aanvullende manier om 'Venlo Vennelo Sablones'te bezoeken. Wie de audiotour door de expositie volgt, ontmoet Venlonaren uit het verleden zoals twee Romeinse soldaten, een bakker uit de eerste eeuw van onze jaartelling, een middeleeuwse smid en zijn zoon, de beheerster van het Joodse rituele bad en twee kinderen die op de dag van de Duitse inval, 10 mei 1930, wakker zijn geschrokken van een enorme knal. Een tweede element van de audiotour is de Archeologische Top Tien van de Maasboulevard.

Een bezoek met kinderen is mogelijk in gezins- of familieverband. Attractief is natuurlijk ook om op deze wijzeeen verjaardagsfeest te vieren. Voor groepen uit het basisonderwijs zijn er speciale museumlessen onder begeleiding van een museumdocent.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 26 december 11-16 uur
gesloten
overige maandagen, 25 december, 1 januari en 18 t/m 21 februari (carnaval)




Ingezonden persbericht