Ingezonden persbericht
Persbericht: Diëtisten luiden de noodklok
Noodzakelijke basiszorg wordt luxe: zorg verschraalt en kosten stijgen
Dinsdag 1 november komen 350 diëtisten in de Jaarbeurs Utrecht bijeen om de noodklok te luiden over de gevolgen van het schrappen van dieetadvisering uit de basisverzekering. Er is meer aandacht voor voeding dan ooit en er zijn steeds meer mensen met overgewicht. Toch is de behandeling van aandoeningen waarbij voeding essentieel is, onverzekerde zorg geworden.
In juni heeft het kabinet het besluit genomen om dieetadvisering uit de basisverzekering te schrappen. Het kabinet was in de veronderstelling dat de zorgverzekeraars de dieetadvisering in hun aanvullende polissen op zouden nemen. Nu de eerste berichten over de omvang van de polissen naar buiten komen, blijkt de harde werkelijkheid anders. In plaats van extra uren dieetadvisering op te nemen, schrapt Agis juist uren dieetadvisering in de meeste aanvullende pakketten. Alleen in het duurste pakket van ¤ 45,75 per maand wordt maxiimaal vier uur aan dieetadvisering vergoed.
Behandeling van aandoeningen zoals maag- en darmklachten, voedselallergie, ondervoeding, ADHD bij kinderen, of ondersteuning van bijklachten als gevolg van de behandeling van kanker wordt daardoor luxe in plaats van basiszorg.
Diëtisten in de eerste lijn hebben in 2010 circa 300.000 patiënten behandeld. Dit aantal stijgt jaarlijks met 15 tot 20%. Zorgverzekeraars krijgen steeds meer verantwoordelijkheden toebedeeld om kwalitatief goede zorg te organiseren en in te kopen. Wat nu echter overblijft is een patiënt die genoodzaakt is om dieetadvisering zelf te betalen, te grijpen naar dure medicijnen of het erop aan te laten komen en te zien waar het eindigt. Op huisartsen en praktijkondersteuners zal een extra beroep worden gedaan terwijl ze over het algemeen de kennis missen om de juiste adviezen en begeleiding te geven. Zij hebben geen vierjarige HBO-opleiding Voeding & Dietetiek genoten, en ook zij moeten bezuinigingen en hebben steeds minder tijd beschikbaar.
Op 1 november as. luiden diëtisten daarom de noodklok en komen in de Jaarbeurs bijeen.