Amersfoort, 28 oktober 2011
Hieronder ontvangt u de flyer die wij deze week huis aan huis hebben bezorgd.
Het tijdstip van aanvang is veranderd: het is niet 19.00 uur maar 20.30 uur in de grote raadszaal voor meer info zie:http://www.amersfoort.nl/smartsite.shtml?id=234708
Indien u in wilt spreken vergeet u dan niet zich aan te melden via:
Ook als u niet inspreekt bent u van harte welkom want dan laat u de gemeenteraad zien dat het beekdal u zeer aan hart gaat.
()
Kom dinsdagavond 1 november naar het stadhuis
Wat is er gebeurd?
1. De gemeente heeft de plannen voor Park Randenbroek en omgeving in een zéér korte tijd voorgelegd aan de gemeenteraad.
2. De gemeenteraad heeft op 24 mei 2011 het Inrichting- en Beheerplan met de kap van 1700 bomen vastgesteld. Momenteel zijn niet alle onderzoeken over de nadelen van verlichting, geluid en ecologie, uitgevoerd. De gemeenteraad heeft dit plan goedgekeurd zonder kennisname van de noodzakelijke onderzoeken. Zo is bijvoorbeeld het effect van de bomenkap op de watervleermuis nog niet onderzocht. Het lichtadvies van bureau Waardenburg voor juist méér bomen tussen de skeelerbaan en de beek is ook niet meegenomen. Volgens het college van B&W zou het fietspad tussen Haydnstraat en Corderius College onderbouwd zijn door het Fietststimuleringsplan. Dat is niet juist, dit fietspad wordt niet onderbouwd.
3. Het Inrichting- en Beheerplan en het Bestemmingsplan zijn niet getoetst aan de Groen Blauwe Structuur visie, terwijl deze visie wel door de gemeenteraad als toetssteen voor de plannen is vastgesteld. Op grond van deze GBS visie moeten zoveel mogelijk vrijkomende terreinen zoals Metgensbleek, het Zwembadterrein en de St. Elisabethlocatie weer aan het beekdal worden toegevoegd. Aldus zou een 'groene icoon' ontstaan voor de stad Amersfoort. Ook voldoen de plannen niet aan de StructuurVisie 2009 die zegt dat de maatregelen niet mogen leiden tot verstening, doorsnijding noch versnippering en dat de terreinen openbaar moeten zijn. Zo komt op Metgensbleek een parkeerplaats en de dahliatuin daar wordt niet openbaar.
4. De participatie voldoet niet aan de kaders die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Burgers en belanghebbende organisaties zijn zeer ontevreden over deze participatie.
5. Er is geen behoefte-onderzoek uitgevoerd van de skeeler-combibaan, terwijl dit wèl gedaan is bij de overige sport-behoeften. De economische haalbaarheid wordt niet aangetoond en de investering van gemeenschapsgeld is dus discutabel.
6. In het Inrichting- en Beheerplan is geen aandacht besteed aan de waterhuishouding in het plangebied. Hoe gaat de gemeente bijvoorbeeld de vieze sloten bij Park Randenbroek duurzaam oplossen?
7. De totale kosten van dit plan bedragen meer dan 10 miljoen euro. Wij vrezen dat het daar niet bij blijft, zoals we nu ook zien bij Het Eemhuis. Het is onzeker is of dit gewijzigde plan en het proces voldoen aan alle subsidievoorwaarden. Het risico van budgettekorten wordt nog groter omdat reeds 4.7 miljoen euro alleen al voor plankosten is aangewend.
8. Kort geleden heeft het college zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad besloten om een groot deel van het St. Elisabeth terrein buiten dit Bestemmingsplan te plaatsen. Het college gaat hier in tegen de kaders van de gemeenteraad.
Kortom: Het proces is op vele punten zeer onzorgvuldig verlopen. Dit is nog maar een greep hieruit.
Aanvankelijk zou de gemeenteraad het bestemmingsplan op 25 oktober 2011 met een hamerslag aftikken. Gelukkig hebben wij de politiek bereid gevonden om meer aandacht en tijd te besteden aan de wijze waarop het gebied opnieuw wordt ingericht en de gevolgen daarvan. Op 1 november -waarschijnlijk om 19.00 uur- praat de gemeenteraad over dit plan. U bent als burger in de gelegenheid om in twee minuten uw mening te geven over de plannen. Opgeven kan via
Gezien bovenstaande pleiten wij voor het volgende:
1. Breng de St. Elisabeth-locatie terug in het plan zoals dat op 24 mei 2011 door de gemeenteraad is vastgesteld.
Op 25 oktober j.l. hebben wij aan de gemeenteraad een financieel voorstel gedaan om deze locatie groen te krijgen.
2. Versober het plan om nog meer risico's en tekorten te voorkomen:
- beperk de bomenkap tot het ecologisch verantwoord achterstallig onderhoud,
- leg in dit kleine gebied geen dure fietsbruggen en fietspaden aan,
- handhaaf de dahliatuin op het zwembadterrein. Deze tuin beslaat slechts 10% van dit terrein. Daarom resteert er
genoeg ruimte voor herinrichting. Creatieve oplossingen genoeg,
- breek parkeerplaatsen en sportvelden niet af om ze vervolgens elders weer duur aan te leggen en
- zoek een geschikte locatie voor de skeelerbaan elders in de stad.
Wilt u geïnformeerd blijven? Mailt u dan naar hetbeekdal@hetnet.nl.