‘In je kracht staan’ wint Vaagtaalverkiezing 2011
AMSTERDAM, 20111101 -- De uitdrukking ‘in je kracht staan’ is de vaagste vaagtaal van 2011. Op flinke afstand volgen ‘het heeft mijn aandacht’, ‘decontextualiseren’, ‘duurzaamheid’, 'mijn ~' (NS / Ziggo / ...) en 'beleidshandreiking'. Bijna 1500 mensen deden mee aan deze vierde editie van de Vaagtaalverkiezing. De volledige uitslag staat op www.vaagtaal.nl.
Op uw ‘Mijn vaagtaal’ kon heel taalminnend Nederland ‘in zijn kracht staan’ door te stemmen op de vaagste vaagtaal. Taal ‘heeft mijn aandacht’, dat zeggen we allemaal, maar past dat wel bij ons ‘ambitieniveau’? Tijd voor een ‘verdiepingstraject’ ‘duurzaam’ taalgebruik, natuurlijk zonder de uitkomst te ‘decontextualiseren’. Vandaar deze ‘beleidshandreiking’ van de vaagtaalredactie. Gelukkig is de verkiezing een heus ‘lifestyle-event’ geworden, passend bij ‘het nieuwe werken’, en onder het genot van een glaasje ‘functionele zuivel’.
Vaagtaalverkiezing
Bijna 1500 mensen deden mee aan de vierde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim 27 procent stemde op ‘in je kracht staan’. Deze vage uitdrukking heeft daarmee de titel vaagste vaagtaal van 2011 gewonnen. Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. De vaagtaalredactie selecteerde vervolgens uit alle inzendingen twintig woorden en uitdrukkingen. In september en oktober kon iedereen via www.vaagtaal.nl stemmen op maximaal drie van de genomineerde woorden.
Duurzaam decontextualiseren
De vaagtaalverkiezing bevatte ook een enquête. Daaruit bleek dat mensen zich vooral ergeren aan woorden die ze zelf vaak tegenkomen. De huisvrouw doet de boodschappen en stuit in haar zoektocht naar melk op ‘functionele zuivel’. De mannelijke kostwinner weet zich geen raad met het veeleisende ‘nieuwe werken’. De Drenthenaar ergert zich groen en geel aan het ‘ambachtelijke’ karakter van zijn provincie. En bejaarden willen niks weten van ‘resomeren’ – de 2.0-verwerking van hun stoffelijk overschot.
Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers van zakelijke teksten lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Taalsoorten die vaak vol staan met vaagtaal zijn beleidsbabbels, managementspeak, personeelspraat, ambtenaritis, nieuwsgeneuzel, onderwijslingo, zorggezemel en reclamegereutel. Meer informatie: www.vaagtaal.nl.
Boek over vaagtaal
Waarom hebben managers het steeds over targets? Waarom blijft een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen onbegrijpelijk? Waarom geeft een politicus nooit gewoon antwoord op een vraag? Waarom faciliteren onderwijzers het zelflerend vermogen van leerlingen, en geven ze niet gewoon les? Het boek ‘Vaagtaal’ van Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser verklaart het allemaal.