Gemeente Bronckhorst
---
Drie genomineerden voor het beste Klimaatidee 2011
Project 'Stadje Bronkhorst op LED' is er één van
Tijdens het jaarlijkse Klimaatcongres morgen in de Jaarbeurs in Utrecht dingen drie bijzondere projecten mee naar de prijs voor het beste Klimaatidee 2011. De winnaar krijgt 25.000 euro. De deelnemers aan het congres bepalen morgen wie de winnaar wordt. De gemeente Bronckhorst is met het project 'Stadje Bronkhorst verlicht met LED' één van de drie genomineerden. Na een korte uiteenzetting tijdens het congres door de genomineerden, bepalen de deelnemers per SMS de winnaar.
De genomineerden zijn:
Gemeente Bronckhorst 'Stadje Bronkhorst verlicht met LED'
Hoe krijg je stadje Bronkhorst energieneutraal? De eerst stap is het verminderen van het energiegebruik. Door verlichting in de openbare ruimte en bij de mensen thuis te vervangen door LED-verlichting is een grote slag te maken. Daarbij kijken we ook naar de gevolgen hiervan voor het net en wordt onderzocht of de sfeer van een monumentale stad behouden kan blijven. Dit idee is goed voor het klimaat, de verwachting is een reductie van 20% op het elektriciteitsverbruik. Het idee is winstgevend voor de gemeente want het levert geld op om te investeren in andere duurzame projecten. En het is winstgevend voor de huishoudens die besparen op hun energierekening en die uit ervaring mogelijk makkelijker overstappen op LED-verlichting. Voor Nederland wordt inzichtelijk gemaakt of het mogelijk is om geheel over te stappen op LED, zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor installaties of het elektriciteitsnet.
Gemeente Dronten 'Pilot BioNet'
In een nieuwbouwwijk wordt een afgeschermd aardgasnetwerk aangelegd waarin niet-opgewerkte biogas wordt toegevoegd. In de woningen hangen speciale ketels, die werken op zowel 100% biogas als op 100% aardgas en alle mengverhoudingen daar tussen in. Een randvoorwaarde is het 'niet meer dan anders' principe voor alle partijen. Dit idee is goed voor het klimaat want de EPC gaat per woning met 0,3 punt omlaag; een reductie van overige broeikasgassen ivm vergisting mest en een reductie van de uitstoot door vervoer van mest. Dit idee is winstgevend voor alle partijen want biogas is goedkoper dan aardgas; want mest krijgt een waarde als grondstof voor biogas; want dezelfde aansluiting en installatie dus geen meerkosten; want toekomstbestendige ketels ontwikkelen en verkopen; want dezelfde hoeveelheid infrastructuur, afspraken, kosten, voorlichting alleen met een andere inhoud!
Gemeente Haarlem - Haarlems postcode energiespel
Inwoners worden op speelse wijze bewust gemaakt van hun energieverbruik en de kosten. De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk elektriciteit en aardgas te besparen in periodes van één maand. Naast punten voor energiebesparing kan men ook punten scoren door groene energie in te kopen of zelf duurzame energie op te wekken. Ieder huishouden ontvangt een 'kraslot' om mee te doen aan het spel. De eerste stap is om je te registeren als deelnemer. Daarmee krijg je toegang tot de E-atlas die Liander voor de gemeente Haarlem heeft gemaakt. Via 'Energie in Beeld' van de E-atlas krijgt de deelnemer niet alleen inzicht in zijn eigen gebruik maar ook in die van de straat/wijk. Voor het energiespel gebruikt de gemeente verschillende communicatiekanalen gebruikt zoals Social Media en het Haarlems Dagblad. Dit idee is goed voor het klimaat want doordat mensen zich bewust worden van hun energieverbruik, de kosten en de besparingsmogelijkheden zal het energieverbruik verminderen. Het idee is winstgevend voor alle partijen omdat inwoners actief betrokken zijn bij de klimaatdoelen, de netbeheerder krijgt positieve naamsbekendheid en doordat bewoners energie besparen houden ze meer geld over om de investeren in de lokale economie.
Hengelo (Gld), 1 november 2011
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends,
cluster Communicatie, tel. (0575) 75 04 70.
---- --