Ingezonden persbericht
Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 01-11-2011
Internet
1vjongerenpanel.eenvandaag.nl
JONGEREN: MAURO MAG BLIJVEN
Zeven op de tien jongeren (71%) vinden dat de 18-jarige Mauro in Nederland mag blijven. Daarnaast is driekwart van de jongeren (77%) voorstander van het plan van de PvdA en de ChristenUnie om minderjarige asielzoekers die hier al meer dan acht jaar in Nederland wonen, een verblijfsvergunning te geven. Dit blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG onder 1.800 jongeren van 12 t/m 24 jaar uit het 1V Jongerenpanel.
De meiden zijn Mauro beter gezind dan de jongens: van acht op de tien meiden mag hij blijven, tegenover zes op de tien jongens. Het argument van de jongeren die vinden dat Mauro in Nederland mag blijven, is dat het 'onmenselijk' is om hem terug te sturen. Na zo'n lange tijd in Nederland waarin hij goed geïntegreerd is kun je het niet maken hem nog uit te zetten, menen zij. 22 Procent vindt dat Mauro wel uitgezet moet worden.
Studievisum geen goede oplossing
Zes op de tien jongeren (61%) zijn van mening dat een studievisum geen goede oplossing is voor Mauro. Vooral de jongeren die het nieuws over Mauro naar eigen zeggen heel goed volgen, zijn tegen deze oplossing (75%).
Gelukszoekers niet, gevaarlopers wel
Zes op de tien jongeren (61%) vinden dat minderjarige asielzoekers die naar Nederland zijn gekomen voor een betere (economische) toekomst, geen verblijfsvergunning hoeven te krijgen. Een respondent zegt: 'Gelukszoekers kun je natuurlijk niet allemaal toelaten. Dat kost banen en woonruimte voor de Nederlander die hier geboren wordt.'
Minderjarige asielzoekers die gevaar lopen in hun eigen land, moeten van ruim acht op de tien jongeren (83%) wel een verblijfsvergunning krijgen. De meiden zijn ook hier weer milder: 90 procent vindt dat asielzoekers in zo'n geval mogen blijven, tegenover 76 procent van de jongens.
1V Jongerenpanel
Het 1V Jongerenpanel (voorheen TopX) is onderdeel van het actualiteitenprogramma EENVANDAAG. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 28 en 31 oktober 2011, deden 1.807 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.