Rijksoverheid

Onderzoek: concurrentie op benzinemarkt werkt naar behoren

Nieuwsbericht | 01-11-2011

De benzinemarkt werkt naar behoren en consumenten kunnen de concurrentie op de markt zelf vergroten door op zoek te gaan naar lagere prijzen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) dinsdag 1 november 2011 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lokale wegen

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen aan de benzinepomp meebewegen met de olieprijs en de dollarkoers. Wel concludeert onderzoeksbureau EIM dat de prijs die je aan de snelweg betaalt gemiddeld hoger is dan de prijs bij benzinepompen in steden, dorpen en langs lokale wegen.

Zakelijk verkeer

Dat komt doordat pomphouders langs de snelwegen vooral het zakelijke verkeer bedienen, zoals vrachtrijders en lease-auto's. Die hebben vaak vaste contracten, waardoor zij weinig of zelfs geen prikkel hebben om ergens anders goedkoper te tanken. Er is echter wel degelijk concurrentie, constateren de onderzoekers, maar die vindt plaats bij onderhandelingen tussen de oliemaatschappijen en aanbieders van tankpassen en leaseauto's.

Kritische consumenten

De concurrentie op de lokale benzinemarkt hangt vooral af van het aantal tankstations in een regio en het gedrag van individuele consumenten. De onderzoekers concluderen dat kritische consumenten die bereid zijn om te rijden voor goedkopere brandstof er voor kunnen zorgen dat pomphouders hun prijzen verlagen, om zo flink op de brandstofkosten te besparen.

Brandstofprijzen vergelijken

Uit onderzoek eerder dit jaar bleek al dat consumenten dankzij internet, navigatiesystemen en smartphones elke dag de up-to-date brandstofprijzen van meer dan 80 procent van alle Nederlandse tankstations kunnen vergelijken. Minister Verhagen vond het hierom niet nodig een wettelijke publicatieplicht in te voeren, omdat dit vooral zorgt voor administratieve lasten voor de pomphouders.