Universiteit Twente

Nieuwe touwpomp voor ontwikkelingslanden 20% goedkoper

01 november 2011

Touwpompen worden in meer dan dertig ontwikkelingslanden ingezet voor het winnen van drinkwater en het irrigeren van landbouwgrond. Miljoenen mensen zijn dagelijks afhankelijk van een touwpomp. Op basis van het meest gangbare model, ook wel A-frame model genoemd, heeft de Werkgroep Ontwikkelings Technieken (WOT) uit Enschede een nieuw model ontwikkeld. Deze is 20% goedkoper, makkelijker te maken en door een automatisch blokkeersysteem veel veiliger in het gebruik.

Begin 2012 is de handleiding van de touwpomp beschikbaar via de website van de werkgroep (www.wot.utwente.nl). Daarnaast geeft de werkgroep trainingen aan ontwikkelingsorganisaties over hoe de pomp gemaakt moet worden.

De nieuwe touwpomp wordt, onder de naam Flamingo rope pump, in de ontwikkelingslanden zelf geproduceerd. Freddy Alferink, medewerker van de WOT, geeft aan: "We vinden het belangrijk dat de lokale bevolking zich betrokken voelt bij de touwpomp en kennis heeft over hoe de pomp gemaakt is. Wanneer de pomp kapot gaat, kunnen ze deze weer repareren. Als de kennis ontbreekt, loop je het risico dat de pomp niet meer gemaakt wordt en de bevolking terugvalt op oude methoden van waterwinning".

Dat de touwpomp in ontwikkelingslanden te produceren moet zijn, brengt diverse uitdagingen met zich mee. Freddy Alferink: "De gebruikte technologie moet aansluiten bij de kennis en bewerkingsmogelijkheden van de medewerkers van kleine eenvoudig uitgeruste werkplaatsen. De materiaalkeuze is veelal beperkt. We maken alleen gebruik van goed verkrijgbaar buis- en plaatmateriaal. En om een lange levensduur te bereiken is het van belang dat de pomp eenvoudig te repareren is. Alle reparaties moeten met lokaal beschikbare middelen verricht kunnen worden en kleine reparaties moeten door de gebruiker zelf gedaan kunnen worden."

WOT
De Werkgroep Ontwikkelings Technieken (WOT) is een vereniging voor studenten met een passie voor techniek en ontwikkeling. Sinds de oprichting in 1969 zijn ze gevestigd op het campusterrein van de Universiteit Twente. Een belangrijke taak van de WOT is het verzamelen van technologieën uit het veld en deze informatie verder te verspreiden in ontwikkelingslanden.
Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Universiteit Twente, biedt de werkgroep haar de nieuwe touwpomp op 4 november om 16.00 uur aan. Prof. dr. H. Brinksma, Rector Magnificus van de universiteit, zal de pomp officieel in gebruik nemen.