Gemeente Halderberge


Wijzigingen in beleidsregels individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning voor 2012

Na advisering van de Wmo-raad heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de definitieve beleidsregels individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2012. Ten opzichte van de beleidsregels van 2011 zijn er, naast enkele tekstuele correcties, een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van klein collectief vervoer, de toeslag voor administratie- en bemiddelingskosten voor pgb-houders en de inleverpremie voor de scootmobiel.

Klein collectief vervoer

Inkomensgrens collectief vervoer

Vanaf 1 januari 2012 gaat een inkomensgrens toegepast worden voor klanten die een deeltaxipas aanvragen. Voor de duidelijkheid is voor de hoogte van de inkomensgrens aansluiting gezocht bij de inkomensgrens die al gehanteerd wordt bij de overige vervoersvoorzieningen. Dit betekent dat wanneer het (gezamenlijke) inkomen boven de inkomensgrens overige vervoersvoorzieningen uitkomt er geen recht bestaat op een deeltaxipas. Voor de invoering van de inkomenstoets voor bestaande pashouders is besloten om deze vanaf 1 juli 2012 in te voeren, zodat er tijd genoeg is om bij alle bestaande pashouders de inkomensgegevens op te vragen en deze toets uit te voeren. Voor nieuwe aanvragen geldt de inkomenstoets vanaf 1 januari 2012. Het zou namelijk niet efficiënt zijn wanneer er aan nieuwe pashouders in de eerste helft van 2012 een pas wordt uitgereikt die zij vervolgens 1 juli 2012 weer moeten in te leveren.

Invoering van een strippenbudget van een maximum 600 strippen.

Cliënten kunnen op jaarbasis maximaal 600 strippen reizen op het Wmotarief. Hieronder valt ook de instapstrip. Als zij meer gebruiken dan 600 strippen betalen zij het seniorentarief of het vrije reizigerstarief voor de eerste 5 zones dat zij reizen. Vanaf zone 6 is het taxitarief van toepassing. Op advies van de Wmo-raad is besloten dat wanneer er sprake is van een grotere vervoersbehoefte het mogelijk is op individuele aanvraag een verhoging van het budget toe te passen.

Administratie en bemiddelingskosten voor pgb-houders

Om het kiezen van een pgb aantrekkelijker te maken werd in 2010 aan klanten de mogelijkheid geboden om het regelen van de zogenaamde kassiersfunctie en de bemiddeling bij vervanging bij ziekte en vakantie door Thuiszorg West-Brabant (TWB) te laten doen. Dit is het pgb+. Daarnaast werd besloten om aan alle pgb-houders die geen gebruik van het pgb+ maakten een toeslag van EUR 2,75 per uur te verstrekken waarmee zij hun administratie konden (laten) regelen. In mei 2011 is door het college besloten een onderzoek te doen naar andere mogelijkheden die binnen de ontwikkeling van "de kanteling" (zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid) passen en de kosten beperken. Uit het onderzoek dat in juni, juli en augustus 2011 heeft plaatsgevonden is gebleken dat cliënten destijds vaak voor het pgb+ kozen, omdat zij tevreden waren over de hulp die zij hebben en daarnaast zelf moeite hebben de administratie bij te houden. Echter kunnen cliënten voor de administratieve ondersteuning gebruik maken van de services van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarom is besloten de toeslag voor administratie- en bemiddelingskosten te beëindigen vanaf 2 januari 2012 (de datum waarop de vier wekelijkse periode van de inning eigen bijdrage CAK eindigt).

Inleverpremie voor de scootmobiel

Vanaf 1 januari 2012 wordt de inleverpremie voor de scootmobiel afgeschaft. De afgelopen jaren is er minimaal gebruik gemaakt van deze regeling (in 2010 zijn 5 scootmobielen ingeleverd en in 2011 over de periode van januari tot augustus zijn er 3 scootmobielen).