Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland


Eerste kamer stemt vóór verpleegkundig specialist

De Eerste Kamer heeft op 1 november ingestemd met de wijziging van de Wet BIG om taakherschikking voor verpleegkundig specialisten mogelijk te maken. Een belangrijke mijlpaal voor de verpleging. De beroepsvereniging V&VN is al jaren bezig met het wettelijk verankeren van de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialist.

Na de installatie van de eerste verpleegkundig specialisten in maart 2009 door voormalig minister Klink heeft de beroepsgroep van verpleegkundig specialisten lang moeten wachten op het formaliseren van de wettelijke bevoegdheden. Dit leidde tot grote onduidelijkheid in de praktijk over wat verpleegkundig specialisten nu wel en wat zij niet mogen doen. Voor het formaliseren van de wettelijke bevoegdheden moet de Wet BIG worden aangepast. Er is een Algemene Maatregel van Bestuur ontwikkeld waarin expliciet wordt aangegeven onder welke voorwaarden de bevoegdheden worden toegekend.

Medicatie voorschrijven
Vandaag heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel waarin de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialisten tot het indiceren en verrichten van voorbehouden handelingen voor een tijdelijke periode van vijf jaar wordt geregeld. Door het instemmen met deze wetswijziging heeft de Eerste Kamer ook ingestemd dat groepen van gespecialiseerd verpleegkundigen medicatie mogen voorschrijven. Het gaat hierbij om drie groepen van verpleegkundigen: long-, oncologie-, en diabetesverpleegkundigen. Om deze bevoegdheid toe te kennen is de Geneesmiddelenwet aangepast en is het wachten op de ministeriële regeling die deze groepen aanwijst.

Odile Frauenfelder, voorzitter V&VN Verpleegkundig Specialisten/Nurse Practitioners: "De verpleegkundig specialisten (georganiseerd in de V&VN VS) realiseren zich terdege dat dit een bijzondere en wereldwijd ook unieke ontwikkeling is en zien de wetswijziging als het begin van een nieuw tijdperk voor verpleegkundig Nederland."

Scholing
V&VN is aansluitend op deze veranderingen bezig met een implementatietraject rond het voorschrijven van geneesmiddelen. Het gaat hierbij over scholing, de ontwikkeling van een module farmacotherapie in het Kwaliteitsregister V&V en andere randvoorwaarden. De wijziging van de Wet BIG heeft ook betrekking op het openbaar maken van tuchtrechtmaatregelen via het BIG-register. De V&V Academie biedt de scholing `Voorschrijven als verpleegkundig specialist' waarin de deelnemers alles leert over het proces rondom voorschrijven.