Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Promotieonderzoek cardioloog Riezebos: `Acute dotterbehandeling bij pijn op de borst niet altijd noodzakelijk'

Promotieonderzoek cardioloog Riezebos: `Acute dotterbehandeling bij pijn op de borst niet altijd noodzakelijk'

Amsterdam, dinsdag 1 november 2011

Een dreigend hartinfarct komt veel voor en zorgt voor veel ziekenhuisopnames en -sterfte. Dit komt omdat het lastig kan zijn om de diagnose te stellen, het risico in te schatten en de beste behandelmethode te bepalen. Cardioloog Robert Riezebos uit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) beschrijft in zijn promotieonderzoek hoe de bepaling van een peptide (NT-proBNP) - een stofje dat wordt geproduceerd door de hartspier - de diagnostiek en risico-inschatting bij deze aandoening kan verbeteren. De productie van dit stofje lijkt bij mensen met pijn op de borst een sterke voorspeller van de ernst van de hartproblemen. Dr. Riezebos constateerde ook dat een acute dotterbehandeling bij deze patiënten meer schade aan het hart oplevert dan de behandeling een dag uit te stellen. Een testgroep werd niet direct gedotterd maar kreeg eerst een mix van medicijnen toegediend. Een dag erna werd het dotteren in enigszins tot rust gekomen en stabielere vaten gedaan. Daarna bleek dat deze medicatie een belangrijk preventief effect heeft omdat deze testgroep minder, veelal kleiner infarcten kreeg na de ingreep.

Lees hier meer over het promotieonderzoek in het AMC of het gehele proefschrift van Robert Riezebos `Biochemical risk assessment and invasive strategies for acute coronary syndromes without ST-segment elevation' .

Nieuwsbericht laatst nagekeken op dinsdag 01 november 2011 Vragen over deze pagina? Mail naar informatieSPAMFILTER@olvg.nl