Universiteit Leiden

âFishForPharmaâ in de strijd tegen infectieziekten

De zebravis is een veelbelovend model om onderzoek te doen naar infectieziekten. Annemarie Meijer van het Leiden Institute for Biology (IBL) ontvangt ⬠3,7 miljoen van de Europese Commissie, waarmee zij een Marie Curie trainingsnetwerk gaat coördineren: âFishForPharmaâ. In het hetwerk gaan pionierende onderzoekers samenwerken met biotech- en farmaceutische bedrijven.

Nieuwe medicijnen ontwikkelen

âInfectieziekten vormen een grote bedreiging voor de wereldgezondheid. De micro-organismen die infecties veroorzaken hebben tijdens de evolutie strategieën ontwikkeld om de afweer van hun gastheer te omzeilen. Voor de strijd tegen infectieziekten is het van groot belang om de wisselwerking tussen ziekteverwekkers en hun gastheer te onderzoeken en om met die kennis nieuwe medicijnen te ontwikkelen.

Immuunsysteem van zebravissen bestuderen

Voor onderzoek naar ziekteverwekkers en hun gastheer wordt tegenwoordig een nieuw diermodel gebruikt: de zebravis. Zebravisembryoâs bezitten al in het begin van hun ontwikkeling een aangeboren immuunsysteem. De embryoâs zijn doorzichtig, wat ze bij uitstek geschikt maakt om het immuunsysteem en ziekteprocessen te bestuderen. De Universiteit Leiden is hierin een van de pioniers. Opname van rood fluorescente bacteriën door groen fluorescent gelabelde immuuncellen in een zebravisembryo (foto Erica Benard)

Opname van rood fluorescente bacteriën door groen fluorescent gelabelde immuuncellen in een zebravisembryo (foto Erica Benard)

Medicijnen testen met robotsysteem

Met een nieuw robotsysteem kunnen embryoâs van zebravissen automatisch met micro-organismen geïnjecteerd worden. Dit robotsysteem maakt het mogelijk om op grote schaal de werking van nieuwe medicijnen tegen infectieziekten te testen in zebravisembryoâs. Dat hebben de Leidse onderzoekers eerder laten zien met een zebravismodel voor tuberculose in het spin-off bedrijf ZF-screens BV, gevestigd op het Bio Sciencepark in Leiden. âFishForPharmaâ die technologie verder optimaliseren en uitbreiden naar andere infectieziekten.
5 dagen oude zebravislarve met groen fluorescente bloedvaten en een infectie met rood fluorescente bacteriën, op dag 1 geïnjecteerd met recent ontwikkelde injectierobot (foto Ralph Carvalho, PlosOne, 2011)

5 dagen oude zebravislarve met groen fluorescente bloedvaten en een infectie met rood fluorescente bacteriën, op dag 1 geïnjecteerd met recent ontwikkelde injectierobot (foto Ralph Carvalho, PlosOne, 2011)

Vijf landen

In het Europese trainingsnetwerk gaan jonge onderzoekers die pionieren in het ontwikkelen van zebravisinfectiemodellen samenwerken met biotech- en farmaceutische bedrijven. Deze bedrijven willen zebravismodellen commercialiseren voor biomedische toepassingen. Het netwerk âFishForPharmaâ neemt elf promovendi en drie postdocs aan in vijf Europese landen. Het educatieprogramma omvat:


* individuele onderzoeksprojecten

* een uitgebreid programma van locale en netwerkbrede cursussen en workshops

* uitwisselingsprogrammaâs tussen de netwerkpartners

Netwerkpartners


* Institute of Biology, Leiden University, The Netherlands â Dr. Annemarie H. Meijer (Coordinator)

* Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), France â Dr. Georges Lutfalla

* Wageningen University, The Netherlands â Dr. Geert F. Wiegertjes
* Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), France â Dr. Pierre Boudinot

* Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Spain â Dr. Antonio Figueras

* The University of Sheffield, United Kingdom â Dr. Stephen Renshaw
* University of Cologne, Germany â Dr. Maria Leptin
* Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM), France â Dr. Annette Vergunst

* ZF-screens BV, The Netherlands â Dr. Ron Dirks
* ZF-Biolabs, Spain â Dr. Joaquin Guinea

* GlaxoSmithKline Tres Cantos Medicines Development Campus, Spain â Dr. Luis Ballell (Associated partner)