Gemeente Den Haag

Commissie stelt vragen over ontwikkeling Binckhorst

Op donderdag 27 oktober sprak de commissie Ruimte over de programmabegroting 2012-2015. Met name de onderdelen ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling, waaronder de Binckhorst. Ook boog de commissie zich over de grote projecten die in het kader van gebiedsontwikkeling in de progammabegroting staan vermeld. Tot slot sprak de commissie ook over Vroondaal.

Ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling

Wat betreft de onderdelen ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling, beperkte de commissie de discussie tot de behandeling van de ontwikkeling rondom de Binckhorst.
De commissie stelde vragen over de volgende zaken de financiële afrekening; de actieve benutting van het gemeentelijke vastgoed; de stand van zaken van het bestemmingsplan; de middelen voor de organische ontwikkeling van de Binckhorst; de instandhouding van het gasontvangststation, de (tijdelijke) opschorting van regelgeving in de verdere planontwikkeling en duurzaam investeren.

Wethouder Smit beantwoordde vragen. Hij zegde toe voor het einde van het jaar 2011 een handzaam financieel overzicht aan de commissie toe te zenden. Ook zal het college de schriftelijke vragen van de PVV beantwoorden, maar minder gedetailleerd dan in het gevraagde financiële overzicht. Het college is actief betrokken bij het beheer van het huidige vastgoed en de openbare ruimte en zeer geïnteresseerd in partijen die wat met dat vastgoed willen. De reserve voor de Binckhorst zal worden gebruikt voor het creëren van een ruimtelijk raamwerk. Er is nu geen geld voor een gemeentelijke bijdrage aan particuliere initiatieven die niet met de Rotterdamsebaan samenhangen. De wethouder zal de reserve Binckhorst, indien mogelijk, in december 2011 openbaar of vertrouwelijk toelichten. Verder laat hij de optie om het gasontvangststation niet te verplaatsen, onderzoeken.

Grote projecten

De commissie sprak daarna over de grote projecten in het kader van ruimtelijke ordening. In de toegezonden projectrapportages zijn opgenomen: een stroomschema besluitvorming, de ontwikkeling van het saldo (netto contante waarde en eindwaarde) en de ontwikkeling van risico's resp. een aanzet tot mogelijke risicoscenario's. De commissie beoordeelde de twee projectrapportages als een goede eerste aanzet. Enkele commissieleden vroegen om een duidelijk overzicht van de voorgeschiedenis. Gevraagd werd de checklist van de Rekenkamer exact te volgen en in het vervolg ook gegevens openbaar te verstrekken.

Wethouder Smit deelde mee dat de Rekenkamer nog een check zal uitvoeren. Speciale aandacht zal worden gegeven aan wat openbaar kan en wat besloten moet blijven. Indien uit het nadere overleg met de Rekenkamer een herziening van het huidige format komt, zal de commissie direct worden geïnformeerd.
In een informele bijeenkomst met de Rekenkamer zullen aanvullingen en suggesties voor de projectrapportages worden besproken aan de hand van de plankaderwijzigingen Forepark, A12-zone, Laakhaven, Uitenhaghestraat en Spui/Lamgroen. De inhoudelijke bespreking van deze project-documenten zal in een afzonderlijke commissievergadering plaatsvinden.

"Vroondaal Revisited"

De commissie besprak de verschillende scenario's. De VVD wilde voor deelgebied Sloten een andere verkaveling. Gevraagd werd o.a. verder om de marketingstrategie aan te passen. Afhankelijk van het verloop van de besloten vergadering over dit onderwerp kunnen gewijzigde plannen voor Vroondaal gevolgen hebben voor de begroting. Desgewenst kan een raadsmeerderheid op 3 november 2011 de begroting amenderen. In principe kunnen er het hele jaar door begrotingswijzigingen worden aangebracht.

Op verzoek van de commissie zal wethouder Smit aan de PPS vragen of een afdruk van het marktonderzoek ter kennisneming aan de commissie kan worden gezonden.

Deze vergadering is terug te zien via Mijn Raad.