Gemeente Ede

dinsdag, 1 november 2011

Ede boekt resultaten met duurzame energie

info@ede.nl

Uit de Voortgangsrapportage klimaatbeleid 2009-2012 blijkt dat de gemeente Ede resultaten boekt in het vergroten van het aandeel duurzame energie. Het ziet er naar uit dat de doelstelling voor 2012 voor ongeveer 80% gerealiseerd gaat worden. Dit betekent dat het aandeel duurzaam energiegebruik in Ede 5% is. Het realiseren van de doelstellingen voor 2020, op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en beperking van CO2-uitstoot, is echter nog ver weg.

In 2009 heeft de gemeenteraad het tweede klimaatplan vastgesteld met het daarbij behorende uitvoeringsprogramma voor de periode 2009-2012. Het uitvoeringsprogramma telt 34 projecten. De uitvoering van het programma is inmiddels een eind gevorderd. Met de voortgangsrapportage wil het college van burgemeester en wethouders de stand van zaken in beeld brengen. Deze rapportage is vandaag in de collegevergadering behandeld.

Doelen klimaatbeleid

De gemeente wil werken aan energiebesparing en aan de opwekking van duurzame energie. Dit is nodig omdat fossiele brandstoffen zoals olie en gas opraken. Ook wil de gemeente zo de uitstoot van broeikasgassen verminderen. De gemeentelijke doelen voor 2020 zijn identiek aan de landelijke doelen: 2% energiebesparing per jaar, 20% duurzame energie en 30% reductie CO2-uitstoot. Daarnaast hanteert de gemeente een eigen korte termijn doelstelling voor 2012: 5% duurzame energie.

Resultaten

Het is niet voor alle doelen even goed mogelijk om exact in beeld te brengen hoever de realisatie van de doelen is gevorderd. Wel ziet het er naar uit dat de gemeente de doelstelling voor 2012 (5% duurzame energie) voor ca. 80% gaat halen.
De projecten met de grootste bijdragen zijn:

- de voorgenomen plaatsing van 2 windturbines langs de A30 (gepland in 2013)

- de voorgenomen bouw van een houtgestookte biomassacentrale door Bio-energie De Vallei, voor de opwekking van duurzame warmte voor een nieuwe fabriek en voor waarschijnlijk een groot aantal woningen (in Kernhem en/of in Veldhuizen).
Ook de gescheiden inzameling van het huishoudelijk afval betekent een forse vermindering van CO2-uitstoot.

2013

Voorjaar 2013 eindigt de looptijd van het huidige klimaatplan. Dan zullen de resultaten opnieuw in beeld worden gebracht.