Gemeente Helden

Gemeente en LIPS Gezondheidszorg onderzoeken haalbaarheid Wasservicecentrum Peel en Maas

Op 17 oktober 2011 hebben Frans van der Linden, commercieel directeur van LIPS Gezondheidszorg, en wethouder Raf Janssen de intentieverklaring getekend om de haalbaarheid te onderzoeken voor een Wasservicecentrum in Peel en Maas. Het initiatief richt zich op de wasverzorging voor onder andere senioren en mensen met beperkingen. Daarnaast betekent het voor beide partijen een innovatie op servicediensten.

Raf Janssen is als wethouder van onder andere sociaal beleid zeer te spreken over dit nieuwe initiatief. "Het Wasservicecentrum Peel en Maas past goed in onze vooruitstrevende plannen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Duurzaamheid is een kernwaarde van de gemeente en innovatie een speerpunt. We moeten de komende jaren `meer met minder' gaan doen op het gebied van werk, welzijn en zorg. In het wasservicecentrum kunnen kwetsbare mensen arbeidsmatige dagbesteding krijgen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op doen. Verder lijkt ons een wasservicecentrum een goed alternatief om de wasverzorging van kwetsbare mensen in de toekomst te garanderen. Als de haalbaarheidsstudie is afgerond ondernemen we verdere stappen."

LIPS Gezondheidszorg is een landelijke ondernemer op het gebied van integrale textielverzorging en heeft een ruime ervaring in wasservicecentra. Frans van der Linden licht toe: "LIPS heeft een vergelijkbaar initiatief in Zutphen opgezet. Mensen met lichte verstandelijke beperkingen participeren daar in het productieproces. De deelnemers werken zo zelfstandig mogelijk in allerlei taken. De arbeidsmatige dagbesteding vindt overigens in dezelfde ruimte plaats als de dagelijkse activiteiten van LIPS. We zien dat het werk de levenskwaliteit voor de deelnemers versterkt. Nieuw in het initiatief in Peel en Maas is dat we de wasverzorging dichtbij in de lokale omgeving willen organiseren. Daarbij combineren we de wasverzorging van gezondheidszorginstellingen met de wasverzorging voor onder andere senioren en kwetsbare mensen die thuis wonen. De kwaliteit is hierbij voor ons een belangrijk aandachtspunt, welke 100% wordt geborgd door onze kennis en ervaring. Als maatschappelijk ondernemer spreekt Peel en Maas ons erg aan vanwege het positieve klimaat waarin inwoners, maatschappelijke partners en gemeente gezamenlijk nieuwe initiatieven benaderen."

Wethouder Marlou Absil, met onder andere zorg en ontwikkeling in haar portefeuille, sluit zich daarbij aan. "In de haalbaarheidsstudie worden zoveel mogelijk partijen betrokken. We willen het initiatief samen ontwikkelen met vertegenwoordigers van de doelgroep en maatschappelijke organisaties. Een behoefteanalyse geeft straks inzicht in welke mate mensen met beperkingen en senioren behoefte hebben aan collectieve wasverzorging en hoever dat men daarin wil gaan. Door de samenwerking tussen inwoners, maatschappelijke organisaties en LIPS, als maatschappelijk ondernemer, is het een initiatief dat tot wasdom komt onder de vlag van FC Welzijn Peel en Maas."

Achtergrondinfo

Het Wasservicecentrum Peel en Maas (werktitel) zal naast een centraal wascentrum mogelijk lokale (distributie)punten kennen. De doelgroepen waaronder senioren en mensen met beperkingen kunnen daar straks gebruik van maken. Wasverzorging is onderdeel van de functie Hulp bij het Huishouden binnen de Wmo. In de doorontwikkeling van deze functie kan het wasservicecentrum worden ingezet als collectieve voorliggende voorziening. Het wasservicecentrum vervangt daarmee een deel van de individuele functie Hulp bij het Huishouden.

De gemeente en LIPS spelen hiermee op innovatieve wijze in op servicediensten, zoals de wasverzorging en aanverwante diensten. Zorgaanbieders richten zich steeds meer op kerntaken en besteden servicediensten uit.

FC Welzijn Peel en Maas is het innovatieplatform Wonen-Welzijn-Zorg (WWZ) en bedrijfsleven. In de samenwerking tussen inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven worden innovaties op het gebied van WWZ ontwikkeld.

Het wasservicecentrum speelt in op de transities die nu worden ingezet om `meer met minder' te doen. Bezuinigingen bij rijksoverheid en lokale overheid betekenen dat het huidige systeem niet meer toekomstbestendig is. De alternatieven worden gezocht in het collectief maken van individuele functies, daar waar het kan. De transitieopgave is de decentralisatie van de Functie Begeleiding, de Jeugdzorg en de Wet Werken naar Vermogen.