Wageningen Universiteit en Researchcentrum
1 nov 2011 19:45 - 1 nov 2011 22:00

Locatie: Forum, zaal C222, Campus Wageningen UR, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen

Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen Website: http://wwww.nwgwageningen.nl

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen en Alumnivereniging KLV, dat dit jaar 125 jaar bestaat, houden op dinsdag 1 november een gezamenlijke lezing over:

Â

HOE DE WERELD TE VOEDEN IN 2050

Â

Plaats: collegezaal van het Forumgebouw, zaal C222 (2^e verdieping gebouw 102), Campus Wageningen UR te Wageningen (Let op: de locatie van de lezingen is gewijzigd)

Aanvang: 19.45 uur.

Toegang vrij en gratis.

Â

Spreker: Prof. Rudy Rabbinge; co-referenten: prof. Klaas van Egmond en dr. Kees de Gooijer

Â

De toename van de wereldbevolking, en nog belangrijker de dramatische wijziging in het basisvoedsel vragen om een aanzienlijke toename van de voedselproductie in de komende decennia. Dat is niet mogelijk door toename van het agrarisch areaal, dus zal de productiviteit per hectare moeten toenemen. Tel daar bij op voorwaarden als gegarandeerde voedselveiligheid en behoud van biodiversiteit. Dat vraagt om passend beleid, functionerende markten, adequate instituties en ondersteuning voor agrarisch- en voedingsonderzoek. Om de wereld te voeden en de natuur te sparen zijn goed beleid en afwezigheid van dogma's, mythes en vooroordelen een vereiste. Wetenschappelijke innovaties op het vlak van genomics, sensor-based crop management en geavanceerde fine-tuning mechanismes hebben ook aanzienlijk bijgedragen aan een verbeterd inzicht in en begrip van landbouw en ecologie. Dit is de weg naar een levensvatbare landbouw en een mondiale voedselzekerheid.

Prof. Rudy Rabbinge is thans nog universiteitshoogleraar aan Wageningen University met bijzondere aandacht voor Duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid. An het eind van dit jaar neemt hij afscheid. Rabbinge is wereldwijd erkend expert op het gebied van het wereldvoedelvraagstuk.

Prof. Klaas van Egmond is hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht; hij was daarvoor directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau.

Dr. Kees de Gooijer is directeur van Food and Nutrition Delta.