Wageningen Universiteit en Researchcentrum
1 nov 2011 19:45 - 1 nov 2011 22:00
Locatie: Forum, zaal C222, Campus Wageningen UR, Droevendaalsesteeg 2,
Wageningen
Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen
Website: http://wwww.nwgwageningen.nl
Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen en Alumnivereniging
KLV, dat dit jaar 125 jaar bestaat, houden op dinsdag 1 november een
gezamenlijke lezing over:
Â
HOE DE WERELD TE VOEDEN IN 2050
Â
Plaats: collegezaal van het Forumgebouw, zaal C222 (2^e verdieping
gebouw 102), Campus Wageningen UR te Wageningen (Let op: de locatie van
de lezingen is gewijzigd)
Aanvang: 19.45 uur.
Toegang vrij en gratis.
Â
Spreker: Prof. Rudy Rabbinge; co-referenten: prof. Klaas van Egmond en
dr. Kees de Gooijer
Â
De toename van de wereldbevolking, en nog belangrijker de dramatische
wijziging in het basisvoedsel vragen om een aanzienlijke toename van de
voedselproductie in de komende decennia. Dat is niet mogelijk door
toename van het agrarisch areaal, dus zal de productiviteit per hectare
moeten toenemen. Tel daar bij op voorwaarden als gegarandeerde
voedselveiligheid en behoud van biodiversiteit. Dat vraagt om passend
beleid, functionerende markten, adequate instituties en ondersteuning
voor agrarisch- en voedingsonderzoek. Om de wereld te voeden en de
natuur te sparen zijn goed beleid en afwezigheid van dogma's, mythes en
vooroordelen een vereiste. Wetenschappelijke innovaties op het vlak van
genomics, sensor-based crop management en geavanceerde fine-tuning
mechanismes hebben ook aanzienlijk bijgedragen aan een verbeterd
inzicht in en begrip van landbouw en ecologie. Dit is de weg naar een
levensvatbare landbouw en een mondiale voedselzekerheid.
Prof. Rudy Rabbinge is thans nog universiteitshoogleraar aan Wageningen
University met bijzondere aandacht voor Duurzame ontwikkeling en
voedselzekerheid. An het eind van dit jaar neemt hij afscheid. Rabbinge
is wereldwijd erkend expert op het gebied van het
wereldvoedelvraagstuk.
Prof. Klaas van Egmond is hoogleraar Geowetenschappen aan de
Universiteit van Utrecht; hij was daarvoor directeur van het Milieu- en
Natuurplanbureau.
Dr. Kees de Gooijer is directeur van Food and Nutrition Delta.