Bossche Koek ijs verkrijgbaar bij betere horeca in Den bosch
'S-HERTOGENBOSCH, 20111031 -- Dinsdag 1 november om 16.00 uur wordt in GoldenTulip Hotel Central aan de Markt door de chef het eerste Bossche Koek-ijsje in een nagerecht bereid. Vanaf die dag staat bij de betere horeca van Den Bosch Bossche Koek-ijs op de kaart als nagerecht. Diverse horecazaken, waaronder ff Swanjee ‘t Keershuys, Le Bateau, Ome Bernard, Allerlei, Picasso en de Eeterij gaan als eerste het Bossche Koek-ijs proberen te verwerken in een nagerecht als een ijscomposities
Lang gekoesterde wens
Al heel lang koesterde Sylvana de Backer, directeur van Koekhuys Jan de Backer, de bakkers van de Echte Bossche Koek, de wens om Bossche Koek ijs op de markt te brengen. Zo'n 10 jaar geleden produceerde Unionville (een chocolaterie, bestaat nu niet meer) in de Arena een verrukkelijk Bossche Koek ijs met stukjes Bossche Koek erin verwerkt. Ook Bakker Vermeulen/Den Otter is enkele jaren geleden begonnen met Bossche Koek ijs in een hoorntje te brengen.
Marktonderzoek naar het lekkerste Bossche Koek ijs
Maar Sylvana wil graag Bossche Koek ijs op de kaart van restaurants krijgen. Ook Dielissen Desserts liep met dat idee en zo is een samenwerking ontstaan tussen de bakkers van de Echte Bossche Koek en Dielissen. Zij brengen het ijs op de markt en verzorgen de gehele distributie naar de restaurants. 'Een wens is voor mij in vervulling gegaan, want dit ijs past precies in ons beleid om zo'n mooi product ook ambachtelijk in de keuken te verwerken', aldus De Backer. Van de zomer is uit een marktonderzoek door de bakkers van de Echte Bossche Koek zelf uitgevoerd, gebleken welke ijsbereider het lekkerste Bossche Koek ijs maakt. Tevens bleek dat de gasten van het restaurant het waarderen als ze weten dat het ijs met de Echte Bossche Koek van Jan de Backer is bereid.
Restaurants gebruiken veelvuldig Bossche Koek in hun gerechten
In 's-Hertogenbosch zijn verschillende restaurants die de Bossche Koek in hun keuken gebruiken. Zo heeft Restaurant De Zevende Hemel als nagerecht op de kaart een verukkelijk wentelteefje van Bossche Koek met een toefje ijs gehad. Restaurant Vancouver had op de kaart een soufflé van Bossche Koek met vanille-ijs. Bramen en blauwe bessen in vanillegelei, met een dressing van crème de basis. Kasteel Maurick in Vught heeft op zijn kaart een crème van mascarpone en koffie tussen Bossche Koek en toffee-ijs staan. Patron cuisinier Harry Hendiks van De Opera in de Hinthammerstraat bereidt als hoofdgerecht duif met een crostini van Bossche Koek met een leverpaté met gezoete zilveruitjes en laurierjus. Restaurant Nescio, eveneens in de Hinthammerstraat, serveert Livar filet met Bossche Koek. En de Raadskelder serveerde tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch Bossche Koek parfait met rode pepercoulis.
Kortom: 'Bossche Koek ijs kon dus niet uitblijven', aldus Sylvana de Backer.
In 2001 werd deEchte Bossche Koek Van Jan de Backer opnieuw door Koekhuys Jan de Backer geintroduceerd. De kleinzoon van Jan de Backer (toen 4 jaar) had tijdens een verbouwing in een pand aan de Parade het receptenboekje met daarin het recept van de Bossche Koek teruggevonden.
Ingezonden persbericht