Gemeente Dongeradeel


Meer dan Handen-feest een groot succes

Zaterdag 29 oktober bezochten bijna 190 vrijwilligers uit Dantumadiel en Dongeradeel Het Meer dan Handen Feest in De Kruisweg in Damwoude.

Het vrijwilligersfeest werd in het kader van 2011, Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk georganiseerd door Vrijwilligerscentrale Het Bolwerk in Dokkum, samen met Vrijwilligerscentrale Dantumadiel. Een en ander werd gesubsidieerd door Europa voor Vrijwilligers (E4V), aangevuld met een bijdrage van beide gemeenten.

Het feest begon en eindigde met de muziek van Troubadour Rintje Kas, die alleen tijdens het officiële gedeelte even stil moest zijn. Liefhebbers kregen de ruimte om een dansje te maken. Verder was er onder begeleiding van vrijwilligers van alles te doen. Deze verschillende activiteiten moesten materiaal opleveren voor de samenstelling van een herinneringsboekje. Wie dat wilde kon zich bij Sake Beerstra, vrijwillige fotograaf van rtv NOF ingelijst laten portretteren. Dongeradichter Bram Borstlap droeg da de opening door J. Dutrieux, directeur van Stichting Welzijn Het Bolwerk, een gedicht van zijn hand voor met het thema vrijwilligerswerk. Gedurende de rest van de middag sprak hij met vrijwilligers, vroeg hen naar de reden om dit werk te doen en maakte aantekeningen. Een aantal van deze gesprekken worden door Borstlap verwerkt in gedichten, die in het herinneringsboekje te lezen zullen zijn. Er zijn Meer dan Handen-raamschilderijen gemaakt en in navolging van de interviews die in de Dockumer Courant verschijnen schreef een aantal vrijwilligers een interview met zichzelf.
De hele middag draaide er een fotopresentatie in de zaal, gemaakt door Anita van der Meer, vrijwilliger bij de Vrijwilligerscentrale. Alle organisaties die met vrijwilligers werken en genomineerd waren voor de Meer-dan-Handen Awards kwamen voorbij, om 16:00 uur gevolgd door uitreiking van de Awards door burgemeester Waanders van Dongeradeel en loco-burgemeester Hylkema van Dantumadiel. De burgemeesters werden bijgestaan door de juryleden uit hun eigen gemeente, waaronder de wethouders die welzijn in hun pakket hebben.

In Dongeradeel won in de categorie Verbinding: Stichting Vluchtelingenwerk Dongeradeel. De jury koos voor deze organisatie vanwege de grote bijdrage die zij levert aan de eerste opvang van mensen in nood. Zij levert een belangrijke bijdrage aan de verbinding van mensen en culturen door te zorgen voor de eerste integratie en het wegwijs maken van mensen in onze maatschappij. In Dantumadiel ging deze Award naar het paardenspektakel in Driezum-Walterwâld. De ingewikkelde organisatie van een complex evenement voor paardenliefhebbers uit de regio met een heel grote groep vrijwilligers, die bovendien tot in alle hoeken van het land bekend is, brengt mensen bij elkaar en heeft een uitstraling die ver voorbij de gemeentegrenzen gaat.

De Categorie Passie werd in Dongeradeel gewonnen door Het Iepenloftspul in Brantgum. De jury roemde hen als een bevlogen groep vrijwilligers die een voorbeeld kunnen zijn voor andere dorpen. Het werk is belangrijk voor de leefbaarheid en saamhorigheid in het dorp. In Dantumadiel werd de Award voor Passie uitgereikt aan de leden van de Stichting Uitkeringsgerechtigden Noord Oost Friesland. Als motivatie noemde de jury het belang van deze vrijwilligers die zelf tot de doelgroep behoren voor een grote groep mensen die wel eens een steuntje kunnen gebruiken in de ingewikkelde wereld van uitkeringen. De Award voor Innovatie ging in Dongeradeel naar Seniorweb. Een organisatie die er voor zorgt dat nieuwe ontwikkelingen in de digitale wereld worden overgebracht bij senioren. Dit slaat een brug tussen jong en oude en maakt dat ouderen kunnen blijven meedoen in een maatschappij die steeds meer digitale vaardigheden vraagt.

De meest innovatieve vrijwilligersorganisatie in Dantumadiel werd de Gebiedscommissie Bûtenfjild, vanwege haar inzet voor het behoud van een uniek natuurgebied in de regio Noord Oost Friesland. Tot slot werd de Award voor Jong Talent uitgereikt. De Jongerengroep die het benefietconcert op 28 oktober had georganiseerd en er een spetterend feest van had weten te maken ontving in Dantumadiel de Jong Talent Award uit handen van een razend enthousiaste jurylid, dat erg trots was op de jongeren uit Damwoude die dit belangeloos doen. In Dongeradeel ging deze prijs naar Jeugdhonk De Knuppel. Het gaat hier om een groep actieve jonge vrijwilligers die wel eens beloond mag worden voor de voorbeeldrol die zij vervullen voor andere jongeren. De Knuppel draagt actief bij aan de leefbaarheid op het platteland. Bovendien is het werk dat bij het jeugdhonk gedaan wordt belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilligers: verantwoordelijkheid dragen, het bijwonen of leiden van vergaderingen, plannen, beheren van financiën, overleg met gemeente en andere partijen,etc.
De winnende organisaties in Dongeradeel en Dantumadiel worden aangemeld bij de Landelijke Meer-dan-Handen-Award verkiezing. De winnaar van de landelijke verkiezing ontvangt op 7 december in Amsterdam een cheque van EUR 5000,- beschikbaar gesteld door de Vriendenloterij. Ook Anita van der Meer ontving een bos bloemen, vanwege haar enorme inzet voor Vrijwilligerscentrale Het Bolwerk in de aanloop naar het feest. De verschillende onderdelen van het feest werden over het voetlicht gebracht door Hendrikje Talsma, die er als vrijwilliger bij rtv NOF een bijna professionele presentatie van wist te maken.

Vrijwilligersnieuws