BASF

BASF vraagt Europese goedkeuring voor Fortuna, een ziekte-resistente consumptieaardappel


-Verbeterde duurzame aardappelteelt - Aardappel met hoge opbrengst verdedigt zichzelf tegen de aardappelziekte met het weerstandmechanisme van een wilde aardappel

Limburgerhof - 31 oktober 2011 - BASF Plant Science heeft vandaag de goedkeuring bij de EU aangevraagd voor Fortuna, een genetisch geoptimaliseerde consumptieaardappel. Fortuna heeft de natuurlijke bescherming van een wilde aardappel tegen de aardappelziekte, een ziekte die ernstige problemen veroorzaakt in de landbouwsector. De aanvraag tot goedkeuring omvat zowel de commerciële teelt als het gebruik voor voeding en dierenvoeding binnen de EU. In de volgende stap van het goedkeuringsproces zal het Europees Voedselagentschap (EFSA) de veiligheid van Fortuna nagaan voor mens, dier en milieu.

BASF Plant Science begon met onderzoek naar deze ziekte-resistente aardappel in 2003. Fortuna is gedurende zes jaar in veldproeven getest en is onderworpen aan uitgebreide veiligheidsonderzoeken. De marktintroductie wordt verwacht in 2014/2015.

"Fortuna zorgt voor baanbrekende voordelen voor de landbouw", stelt Peter Eckes, voorzitter van BASF Plant Science. "De verwerkende eigenschappen van Fortuna zijn even goed als die van het oorspronkelijke ras. Bovendien zorgt Fortuna voor een volledige bescherming tegen één van werelds hardnekkigste aardappelziektes. Door de koppeling van Fortuna met moderne gewasbeschermingsmaatregelen te maken, zijn we in staat om voedsel aan te bieden wat op een zeer duurzame wijze is geproduceerd. Consumenten zullen hiervan uiteindelijk profiteren."

Fortuna vertegenwoordigt de verdere ontwikkeling van één van Europa's toonaangevende aardappelrassen voor de productie van friet. De onderzoekers van BASF Plant Science hebben Fortuna volledig resistent gemaakt tegen Phytophtora, ook wel de aardappelziekte genaamd. Phytophtora is de belangrijkste aardappelziekte in de wereld en wordt veroorzaakt door een schimmelachtige ziekteverwekker Phytophthora infestans. Tot 20 procent van de jaarlijkse oogsten in de wereld gaan verloren door deze ziekte. Landbouwers steken veel tijd en moeite in de bestrijding van Phytophthora.

De twee resistente genen die in Fortuna werden ingebracht komen van een Zuid-Amerikaanse wilde aardappel en werden oorspronkelijk ontdekt door Nederlandse wetenschappers. Ondanks meer dan vijf decennia intensieve inspanningen zijn veredelaars met conventionele methodes er niet in geslaagd om beide resistentiegenen te kruisen in een landbouwkundig hoogwaardig aardappelras.

Over BASF Plant Science

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company. Haar productportfolio sterkt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsproducten tot olie en gas. BASF Plant Science - een BASF-dochter - is één van ´s werelds meest toonaangevende ondernemingen in het aanbieden van innovatieve plantaardige biotechnologische oplossingen voor de landbouw.

Vandaag helpen zo'n 700 werknemers telers om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar een verhoogde productiviteit in de landbouw alsmede een gezondere voeding voor mens en dier. BASF Plant Science heeft een ongeëvenaard gen-identificatie techniek ontwikkeld dat zich richt op variëteiten met een verbeterde opbrengst en een hogere kwaliteit in gewassen zoals maïs, soja en rijst. BASF Plant Science vermarkt haar producten samen met partners in de gewaszaden industrie. Voor meer informatie, bezoek www.basf.com/plantscience.

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company.

Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2010 een omzet van circa 63.9 miljard euro gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 109.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA) en Zurich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op het internet op www.basf.com of in de Social Media Newsroom op newsroom.basf.com.

Mediacontacten

Voor vragen, neem contact op met

Dessa Langevoort
Tel: 026 371 73 78
dessa.langevoort@basf.com