Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, 24 oktober 2011.

Twee nieuwe hoogtepunten in de geschiedschrijving over Den Haag

Uitgeverij De Nieuwe Haagsche publiceert Het Haagse Gevoel en Niks geteisem!

Auteur en hoogleraar sociale geschiedenis Wim Willems probeerde het ongrijpbare karakter van Den Haag in woorden te vangen. Hierover schreef hij verhalen in de krant, die nu door uitgeverij De Nieuwe Haagsche zijn verzameld in een mooie bundel: Het Haagse gevoel. Portret van een stad. Het boek is op 23 oktober 2011 gepresenteerd bij boekhandel Paagman. Vervolgens verschijnt op 5 november 2011 een tweede publicatie met een zowel landelijk als Haags karakter: Niks geteisem! Het wonderbaarlijke verhaal van De Mussen. Hierin beschrijven Wim Willems en Diederick Klein Kranenburg de geschiedenis van een bijzonder clubhuis in de Schilderswijk. Het eerste exemplaar reiken de auteurs uit aan burgemeester Jozias van Aartsen.

Het Haagse gevoel
Hoe beschrijf je de identiteit van een stad? Haar eigenschappen, bewoners en uiterlijk zijn dynamisch, voortdurend in beweging. Toch probeerde Wim Willems het ongrijpbare karakter van Den Haag in woorden te vangen. Hij schreef een reeks verhalen in de Haagsche Courant, die nu door uitgeverij De Nieuwe Haagsche zijn verzameld in de bundel: Het Haagse gevoel. Portret van een stad (ISBN 978-94-91168-14-7, ¤ 24,95). Het boek bevat achtenzeventig verhalen (en begeleidende foto's van Frank Jansen), met bijzondere herinneringen en alledaagse observaties van de stad. Het is een zoektocht naar stadsidentiteit die landelijke navolging verdient.

Humor van de steiger en de schouwburg, het geluid van overscherende meeuwen, een ooievaar in de Jezusklok. Maar ook blauw bloed op straat, ambtenaren in het centrum, een joods verleden onder de kasseien - en het eindeloze Zuiderstrand. Duiiven op het Voorhout, gezagsdragers op de fiets en tropische geuren. In Willems' Portret van een stad is dat gevoel van Den Haag tot in alle poriën aanwezig. De herinneringen van mensen die in een stad - of doorp - opgroeien, bepalen de blauwdruk van iemands gevoell en drukken een stempel op smaak, stijl en latere keuzes. Willems herkent zowel de behoefte als de noodzaak om na te gaan wat hem verbindt met anderen. In dat delen, die collectieve herinneringen en ervaringen van auteur en lezers, tekenen zich wellicht de contouren af van wat men 'typisch Haags' zou kunnen noemen. De boekpresentatie vond plaats op 23 oktober j.l. om 13.00 uur bij boekhandel Paagman te Den Haag. De auteur reikte het boek uit aan vier lokale middenstanders die door hem werden geportretteerd.

De Mussen
In 1926 werd Jacob de Bruin jeugdleider in de Haagse Schilderwijk, een buurt waarin vooral de jeugd met veel problemen te maken kreeg. Hij richtte voor de wijkbewoners een clubhuis op, De Mussen, dat sinds de crisisjaren vele stormen van verandering heeft doorstaan. Na 85 jaar staat het clubhuis nog steeds op de bres voor de lokale jeugd en hun ouders. De nieuwe publicatie Niks geteisem! Het wonderbaarlijke verhaal van De Mussen beschrijft deze meeslepende en roerige geschiedenis (ISBN 978-94-91168-17-8, ¤ 19,95). De auteurs, promovendus Diederick Klein Kranenburg en hoogleraar Wim Willems, zijn beiden verbonden aan het Centre for Modern Urban Studies van de Universiteit Leiden (Campus Den Haag). Het boek is geïllustreerd met foto's van Eva Hofman.

Niks geteisem! beschrijft de geschiedenis van het clubhuis De Mussen als een film, een waar gebeurd heldenverhaal. De hoofdpersoon kent het rauwe straatleven van huis uit. Toen De Bruin jeugdleider werd, begreep hij dat de Haagse schoffies hem niet meteen zouden accepteren. Deze verschoppelingen van de stad hadden weinig boodschap aan de goede bedoelingen van burgers uit de 'betere wijken'. Maar deze dertigjarige zoon van een schoenmaker was niet voor een kleintje vervaard. Gedreven door zijn overtuiging dat ieder kind de volle aandacht waard is, zette hij door. De Bruin slaagde waar anderen faalden. Het boek volgt de geschiedenis van het clubhuis, met een sterke nadruk op persoonlijke lotgevallen. Van het moeizame begin, de vooroorlogse crisisjaren tot de naoorlogse glorietijd; van de strijd om het voortbestaan tijdens de sloop van de Schilderswijk in de jaren zeventig en tachtig tot de daaropvolgende nieuwbouw. Het boek gaat over saamhorigheid en persoonlijke overwinning. Daarnaast kan het voor jeugdwerkers in de 21ste eeuw als spiegel en inspiratiebron dienen.

De presentatie van Niks geteisem! Het wonderbaarlijke verhaal van de Mussen vindt plaats 5 november a.s. Het eerste exemplaar reiken de auteurs uit aan burgemeester Jozias van Aartsen.

Over de auteur en de uitgever
Wim Willems is hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden, Campus Den Haag. Vanuit zijn expertise op het gebied van Haagse geschiedenis publiceert hij regelmatig over dit onderwerp. Daarnaast is Willems bekend van een reeks autobiografische boeken, waaronder Stadskind. Kroniek van een naoorlogse jeugd, en van het veelgeprezen Tjalie Robinson. Biografie van een Indo-schrijver.

De publicaties Het Haagse Gevoel en Niks geteisem! verschijnen bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche. Deze uitgeverij, wier geschiedenis teruggaat tot 1918, is gespecialiseerd in boeken over de regio Den Haag. Haar publicatiefonds omvat meer dan 200 titels over Haagse geschiedenis, kunst en cultuur, als ook het leven van gewone en opmerkelijke Hagenaars. De publicaties zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde boekhandels en via de webwinkel van de uitgever: www.denieuwehaagsche.nl.

EINDE PERSBERICHT