Nieuw-Vlaamse Alliantie



Zonnepanelen zijn geen grofvuil

klok 30 oktober 2011

De komende jaren zullen er heel wat defecte, versleten en verouderde zonnepanelen afgedankt worden. Vandaag bestaat er echter geen aanvaardingsplicht voor defecte panelen en worden ze niet selectief verwerkt. Integendeel, zonnepanelen die vandaag op een containerpark terechtkomen, worden meestal aan de fractie grofvuil toegevoegd. Dat leert het antwoord van de bevoegde Vlaamse ministers Van den Bossche (Energie) en Schauvliege (Leefmilieu) op vragen van Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) hieromtrent.

In 2012 worden er voor Europa 9.364 ton afgedankte zonnepalen verwacht. Tegen 2030 wordt er 132.750 ton verwacht. Omdat voorkomen beter is dan genezen, polste Vlaams parlementslid Liesbeth Homans bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche en Milieuminister Joke Schauvliege op welke manier zonnepalen vandaag in Vlaanderen gerecycleerd worden.

Liesbeth Homans: "Zonnepanelen bevatten giftige stoffen zoals cadmium en lood. Het is dan ook belangrijk dat deze stoffen, waarvan sommige kankerverwekkend zijn, niet in het milieu terechtkomen. Vandaag is die garantie er echter niet. Er bestaat wel een vrijwillig Europees terugnameprogramma (PV Cycle) met enkele Vlaamse inzamelpunten maar toch komen er via containerparken zonnepanelen bij het grofvuil terecht. Met alle gevolgen vandien."

Daarnaast bestaat er volgens Vlaams minister Van den Bossche in Vlaanderen geen recyclagemogelijkheid voor afgedankte zonnepanelen. Homans: "Vlaanderen moet hier dringend werk van maken, al was het maar omdat dit voor werkgelegenheid zal zorgen. En we gaan toch niet eerst onze panelen uit China invoeren om ze vervolgens na 20 jaar voor recyclage terug te sturen?"

Milieuminister Schauvliege zegt intussen de aanvaardingsplicht vanaf volgend jaar van start te willen laten gaan. Homans: "Dat is een stap in de goede richting, maar gemeentelijke containerparken zouden nu al verplicht moeten worden om zonnepanelen te aanvaarden en correct te laten verwerken. Het kan niet dat deze nog bij het grofvuil terechtkomen. Daarnaast moet er in Vlaanderen meer geïnvesteerd worden in recyclagetechnieken en het milieuvriendelijker maken van de zonnepanelen."

(Als bijlage de antwoorden van de ministers Van den Bossche en Schauvliege). Bijlage: application/pdf icon vraag_aan_min_schauvliege.pdf application/pdf icon antwoord_min_schauvliege.pdf application/pdf icon vraag_aan_min_vandenbossche.pdf application/pdf icon antwoord_min_vandenbossche.pdf Auteur(s): Liesbeth Homans, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Valerie Van Peel, communicatieverantwoordelijke E-post: valerie.vanpeel@n-va.be