Gemeente Stede Broec

Mag het licht uit? Vanavond Nacht van de Nacht

29-10-2011 De gemeente Stede Broec is één van de gemeenten die vanavond meedoen aan de Nacht van de Nacht.

Zoveel mogelijk lichten uit

De gemeente Stede Broec is één van de gemeenten die meedoen aan de Nacht van de Nacht op 29 oktober 2011. Het licht vanavond op meerdere plekken in Nederland uit. Dit is een signaal om het belang van duisternis onder de aandacht te brengen. Een overdaad aan licht is storend voor allerlei dieren en planten. Mensen hebben vooral last van licht wanneer dat vlakbij hun slaapkamer is. De slaaprust wordt dan verstoord.

In het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen gaat de verlichting uit en ook de reclameverlichting wordt gedoofd. De Nederlands hervormde kerk zal de aanschijnverlichting doven. Daarnaast verzoeken wij de bedrijven binnen de gemeente Stede Broec om ook een steentje bij te dragen door de verlichting en reclame verlichting uit te doen in de nacht van 29 oktober.

Lichthinderkaart

Bewoners roepen we op om met behulp van een digitale kaart aan te geven van welke lichtbronnen er hinder wordt ervaren.

Activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht kunnen bezoekers aan Orion gratis deelnemen aan activiteiten (met telescopen wordt gekeken worden naar de melkweg, de planeten en sterrennevels ) in Volkssterrenwacht Orion in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel.
Uitgebreide informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtorion.nl

Ook kunnen bezoekers gratis deelnemen aan verschillende activiteiten in het Streekbos Paviljoen. Gidsen van IVN West-Friesland (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) en de KNNV (Vereniging voor veldbiologie) geven na een inleiding in het Paviljoen een avondwandeling over duistere bospaden. Samen kijken, maar vooral luisteren welke dieren er voorkomen tijdens de tocht.
29-10-2011