Nederlandse Tafeltennisbond


Nederland wint vier medailles op EK paratafeltennis 28-10-2011

De Nederlandse tafeltennissers kunnen tevreden terugblikken op de Europese Kampioenschappen paratafeltennis in Split. De Nederlandse ploeg, bestaande uit negen spelers, was goed voor vier medailles. "Vooraf hadden we hiervoor getekend."

"Achteraf gezien denk ik dat er nog meer ingezeten had. We hadden kansen om nog één of twee medailles te halen, maar ik ben zeer tevreden", zo blikte de bondscoach kritisch terug. Kelly van Zon won maandag goud in het enkelspeltoernooi. De nummer één van de wereld verloor in het gehele enkelspeltoernooi maar twee games. Vrijdag mocht Van Zon ook de zilveren medaille in ontvangst nemen. Samen met Wendy Schrijver, die vierde werd in het enkelspeltoernooi, werd ze tweede in het landentoernooi in de categorie 6/7.

Gerben Last en Kelly van Zon tonen hun EK-medailles (Foto: © Gerben Last / NTTB)

Ook Gerben Last mocht twee medailles aan zijn collectie toevoegen. Zowel in het enkelspel als in het landentoernooi wist hij beslag te leggen op de tweede plaats. In de finale van categorie 9 verloor de Nederlandse ploeg, bestaande uit Tonnie Heijnen, Gerben Last en Ronald Vijverberg, van Oekraïne.
Opvallend was het optreden van Jean Paul Montanus. De 18-jarige EK-debutant reikte tot de halve finale in het enkelspel. In de kwartfinale wist hij voor een stunt te zorgen door Olympisch kampioen Jochen Wollmert te verslaan. Jean Paul Montanus eindigde in het enkelspeltoernooi knap als vierde.

De goede resultaten op de EK zijn een flinke opsteker voor de Nederlandse ploeg. "Het volgende station is de Olympische Spelen. Ik verwacht dat er voor Nederland vier spelers zullen meedoen. In Londen willen we één of meerdere medailles halen. De jongens spelers Anthira van Wensven, Bas Hergelijk en Jean Paul Montanus hebben laten zien dat ze dicht bij de wereldtop zitten. Dat biedt perspectieven voor de Spelen in Rio de Janeiro in 2016", aldus de Nederlands bondscoach.

Technisch directeur Achim Sialino: "De Nederlandse paralympische ploeg kan gebruik maken van uitstekende trainingsfaciliteiten op sportcentrum Papendal. Dat geeft biedt ons de mogelijkheid om mee te kunnen doen met de wereldtop. Ik was dan ook bijzonder verheugd dat prestatiemanager van NOC*NSF André Cats aanwezig was tijdens de EK in Split."

De uitslagen van de wedstrijden van de Nederlanders kunt u vinden op: www.nttb.nl/static.asp?menu=4&myid=234

NTTB/RL