Gemeente Steenbergen

Gemeente Steenbergen doet mee aan "De Nacht van de Nacht"

Zaterdag 29 oktober 2011 is het voor de zevende keer De Nacht van de Nacht. De gemeente Steenbergen doet hieraan mee door de verlichting van de Gummaruskerk en de Protestantse kerk van 18.00 uur tot 23.00 uur uit te doen.

De bedoeling van De Nacht van de Nacht is de samenleving bewust te maken van overbodig energieverbruik en te attenderen op het verminderen van energieverbruik waar dit mogelijk is.
De nacht van 29 op 30 oktober duurt een uur langer. Veel milieuorganisaties, musea en sterrenwachten organiseren dan door het hele land De Nacht van de Nacht. Daarmee vragen zij aandacht voor de schoonheid van de duisternis. Het doel is mensen bewust te maken van `lichtvervuiling' en ze kritisch te laten kijken naar het gebruik van elektriciteit.

De gemeente heeft met instemming van en via de ondernemersverenigingen RPS, OPS en Dinteloord Winkeloord alle aangesloten leden aangeschreven en verzocht om ook aan De Nacht mee te doen door de verlichting uit te doen, zoals sier-, reclame en uitstralingsverlichting.

Met deze acties roept de gemeente Steenbergen haar inwoners en bedrijven op om dit voorbeeld te volgen en tijdens de nacht van 29 op 30 oktober en hopelijk ook daarna niet noodzakelijke verlichting uit te doen en zuinig om te gaan met energie.

De gemeente Steenbergen gaat bij herinrichtingen al zuinig om met de openbare verlichting. Door meer te investeren in de aanschaf van LED-verlichting vermindert het energieverbruik en zijn de verbruikskosten minder. Een voorbeeld is de verlichting in de Lindenburghlaan en in de directe omgeving van het gemeentehuis. De verlichting in de gemeentelijke accommodaties wordt 's nachts altijd al uitgedaan op de nood- en veiligheidsverlichting na.

Door energiescans heeft de gemeente een onderzoek gedaan naar energiebesparende maatregelen bij de grotere gemeentelijke accommodaties. In de meerjarenonderhoudsplanningen worden de resultaten van deze energiescans meegenomen.