Gemeente Soest

Nacht van de Nacht in Soest

19 oktober 2011

Op zaterdag 29 oktober wordt de klok verzet EN vindt voor de zevende maal de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan dan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland `duistere activiteiten' georganiseerd. Er zijn workshops nachtfotografie, nachtspeurtochten, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaarslicht, avondexcursies per boot, nachtwandelingen met uilen, glimwormpjes en vleermuizen; sterrenwachten en dierenparken verwelkomen nachtelijke bezoekers. In Soest willen we de volgende activiteiten graag onder uw aandacht brengen:

Al die pracht in de Nacht !

Natuurlijk is IVN Eemland weer van de partij in de Nacht van de Nacht! Als natuurvereniging weten zij als geen ander hoe belangrijk het donker is voor met name nachtdieren. En... mensen!

Daar willen ze u dan ook veel over gaan vertellen: zo zijn uilen razend knappe jagers in het duister. En dat vleermuizen dat óók zijn wist u al wel, maar daar gaan ze u iets méér over vertellen! Verder gaat de vlindergroep nachtvlinders lokken zodat u die van dichtbij kunt zien. De weg wordt hier en daar met kleine lampjes verlicht. En er wordt gelopen door een speciaal gebied in de gemeente Soest. Wélk gebied? Dat blijft nog even geheim. De tocht duurt 1,5 tot 2 uur en begint rond 19.15 uur.

De tocht is ook voor kinderen geschikt, op voorwaarde van ouderlijke begeleiding. Voor grotere groepen kinderen is de tocht niet geschikt.

U kunt zich opgeven bij nachtvandenacht@ivn-eemland.nl (Rob van Rijn). Heeft u geen e-mail ? Belt u dan 030-2724524. U kunt zich tot 26 oktober opgeven, maar wees er wél snel bij, want bij 45 deelnemers sluiten de aanmeldingen. Als u gehandicapt bent, wilt u dat dan even aangeven?

Verder gaan er heel veel lichten uit

De lichten van de brandweerkazerne, het gemeentehuis en de buitenverlichting gaan uit.

Ook ondernemend zakelijk Soest doet mee. De Soester Zakenkring en BMO Soest doen daartoe een oproep aan de Soester bedrijven en winkeliers om de lichten van de zaak uit te doen.

Het belang van duisternis

Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld. Veel van die verlichting is onnodig. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Waarom worden steeds meer gebouwen, kerken, gemeentehuizen aangestraald met felle lampen die vaak de hele nacht blijven branden? Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur.

De vorige Nachten van de Nacht trokken veel bezoekers en deelnemende gemeenten en bedrijven. Gemeenten en bedrijven doofden samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen en monumenten.

De Nacht van de Nacht is een `gevestigd' evenement geworden en lichtvervuiling staat op de agenda van gemeenten, bedrijven en beleidsmakers.