Gemeente Voorschoten

van de nacht

29 Oktober: Zevende Nacht van de Nacht

Op zaterdag 29 oktober vindt voor de zevende keer de Nacht van de Nacht plaats. Tijdens deze nacht gaan in het hele land duizenden lichten uit en worden er op diverse plaatsen activiteiten voor publiek georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken.

Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aandacht voor de functie én schoonheid van de duisternis, en voor het besparen van energie. Als vanouds ondersteunen de gemeente Wassenaar en Voorschoten dit initiatief. Zij doven die nacht bijvoorbeeld de aanlichting van de Dorpskerk, de Molen en Raadhuis De Paauw en dimmen waar mogelijk (en veilig) de openbare verlichting. Het Zuid-Hollandslandschap organiseert in dit kader een wandeling over Landgoed De Horsten.

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel en (nacht)dieren raken in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld. Natuurlijk is licht belangrijk voor de veiligheid of om aandacht te krijgen, en het kan heel sfeervol zijn. Maar er kan veel slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat veiligheid of sfeer in het geding komen. Verlichting zorgt naast lichthinder voor één vijfde van het elektriciteitsverbruik van bedrijven. Besparing op verlichting maakt ons land dus mooier en kan flink helpen om energie te besparen.

Doe mee!

De gemeente roept inwoners en bedrijven op om ook mee te doen om van deze nacht een succes te maken! Wij vragen u, als inwoner van Voorschoten en Wassenaar, om op zaterdag 29 oktober vanaf 19.00 uur de verlichting (met name sier- en reclameverlichting) in en om uw pand uit te zetten of te dimmen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als u het niet bij een eenmalige actie laat, maar u zich ervoor inzet om altijd zuinig en slim met verlichting om te gaan. Kijk daarom eens kritisch naar uw verlichtingsbeleid.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Nacht van de Nacht en de activiteiten die in het land georganiseerd worden, kijk dan op www.nachtvandenacht.nl Voor tips om energie te besparen op verlichting kijkt u bijvoorbeeld op: www.milieucentraal.nl. Informatie over de wandeling op landgoed de Horsten vindt u op www.laathetdonkerdonker.nl

Aanmelden voor deelname?

Als uw bedrijf of organisatie mee doet aan de Nacht van de Nacht, kunt u dat doorgeven aan Jos Olsthoorn (010)476 53 55, j.olsthoorn@milieufederatie.nl. U wordt dan vermeld op de website www.nachtvandenacht.nl en genoemd op twitter en facebook.

Speciaal voor bedrijven in Voorschoten

Wilt u hulp bij het realiseren van lagere energiekosten, dan kunt u gebruik maken van het energieservicepunt voor ondernemers. Meer informatie over het Energieservicepunt vindt u op www.energieservicepunt.nl.
Voor meer informatie of advies bij knelpunten bij het 's nachts uitschakelen van de verlichting kunt u, als bedrijf binnen de regio West-Holland, contact opnemen met Robert van der Voort, projectleider Bedrijven bij de Milieudienst West-Holland via (071)408 32 22.
* 29 oktober 2011