Regie der Gebouwen: Werfinrichting bouw nieuwe gevangenis in Marche-en-Famenne
28/10/2011 15:45
REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS
Het consortium Eiffage - Eiffage Benelux - DG Infra+ start met de inrichting van de werf voor de bouw van de nieuwe gevangenis in Marche-en-Famenne. De gevangenis met een capaciteit van 312 plaatsen zal midden 2013 ter beschikking worden gesteld van haar gebruikers.
Het consortium staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de nieuwe gevangenis toe aan het consortium (DBFM-contract). De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer en zal gedurende 25 jaar een beschikbaarheidvergoeding betalen aan het consortium. Na afloop van het contract zal de gevangenis eigendom worden van de federale staat.
De bouw van de gevangenis maakt deelt uit van het door de federale regering goedgekeurde Masterplan 2008-2012-2016 waarbij een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden voorop staat. Het plan voorziet onder meer de bouw van vier nieuwe gevangenissen (Marche-en-Famenne, Leuze-en-Hainaut, Dendermonde en Beveren).
De federale overheid koos, voor de bouw van de vier nieuwe gevangenissen, voor een publiek-private samenwerking door middel van een DBFM-overeenkomst (Design - Build - Finance - Maintenance). Het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud worden toegewezen aan een private partner.
De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer. De private partner staat in voor de bouwkost (incl. BTW) en de financiering van het project.
De nieuwe gevangenis wordt gebouwd op een terrein van 16 ha 18 a 48 ca en bevindt zich aan de N63 Marche - Luik, op 2,5 kilometer van Marche-en-Famenne.
De stedenbouwkundige vergunning werd op 29 september 2011 toegekend. De werken starten in oktober 2011 en de gevangenis dient in juli 2013 ter beschikking te worden gesteld.
De nieuwe gevangenis zal functioneel zijn en zoveel mogelijk garanties bieden inzake veiligheid en beveiliging. Er wordt een waardig leefkader gecreëerd voor zowel de personeelsleden als voor de gedetineerden. De gevangenis wordt een plek die gunstig is voor opleiding en reclassering. ;
Het specifieke karakter van de omgeving heeft geleid tot een bijzondere landschappelijke en architecturale benadering van het project. Daarom wordt een 'landschapsgevangenis' gecreëerd.
De gevangenis vormt één geheel, met een duidelijke weergave van de verschillende functies. Om haar impact op de omgeving te beperken, beslaat de gevangenis slechts de helft van de oppervlakte van het terrein. De omheiningsmuur is niet hoger dan 6 meter. Een bomenrij voorziet de parkeerplaatsen van de nodige schaduw. Bij het naderen van de toegangsweg tot de gevangenis omkaderen taluds het zicht op de ingang van de instelling.
Twee materialen overheersen: het beton voor de omheiningsmuur en het gelakt metaal voor de daken, de zolders en het inkomgebouw. De gevels bestaan uit baksteen en gelazuurd beton. De kleuren zijn gekozen uit een gamma van veldtinten.
Binnen de omheining neemt het gebouwencomplex de vorm aan van een bloem: de cellenzone heeft de vorm van een "bloemknop" die door een "stengel" verbonden wordt met het inkomgebouw. Aan weerszijden van de "stengel" bevinden zich het bezoekersgebouw en de ateliers. De "stengel" zelf neemt de vorm aan van een overdekte galerij.
De rotonde geeft toegang tot de vier cellenvleugels en tot een sport- en cultuurcomplex. Tussen elke eenheid bieden smalle doorkijken uitzicht op de binnenpleinen met bomen en op de buitenruimten. Het natuurlijk licht dringt binnen op alle niveaus waardoor het gebouw minder het aspect van een gevangenis heeft. Het gekozen kleurenpalet is licht en helder. Een gebogen muur privatiseert de sanitaire ruimte.
Het inkomcomplex vormt ook een belangrijk circulatiepunt waarin de strafuitvoeringsrechtbank gevestigd is. Ook het bezoekerscomplex ligt dicht bij de ingang. De glaselementen maken van deze onthaalruimte voor de families een bijzonder aangename plek. Het gevangeniscomplex is toegankelijk voor andersvaliden.
Het reliëf van het terrein zorgt ervoor dat er twee buitenruimten kunnen worden onderscheiden: het sportterrein en de wandelkoer voor de gedetineerden die gemeenschappelijk is voor telkens twee detentievleugels.
De binnenruimten werden bestudeerd om aan het personeel een rationeel en aangenaam werkkader te verschaffen. Voor de gedetineerden bevorderen gevarieerde en hiërarchisch ingedeelde ruimten het gemeenschappelijke leven. De passage langs "straten en pleinen" voorkomt het gevoel van opsluiting.
Het veiligheidsaspect is zeer belangrijk. Daarom wordt gekozen voor een eenvoudige, functionele organisatie, een goede zichtbaarheid en ruimten die een gemakkelijk toezicht mogelijk maken. Het controlecentrum van het cellenkwartier heeft zicht op de detentievleugels alsook op alle ruimten die toegankelijk zijn voor de gedetineerden.
De inspanningen met betrekking tot de duurzame ontwikkeling zijn gericht op de integratie en het respect van en voor de site zowel in de fase van de werken als van de exploitatie. De enveloppe van de gebouwen is ontworpen met het oog op de beheersing van alle energieverbruik. De impact op het milieu blijft beperkt dankzij de opvang, de opslag en het hergebruik van het regenwater, de plaatsing van groene daken, het gebruik van grastegels, enz.
Virtuele beelden beschikbaar: mail uw vraag vandaag voor 16u45 aan ilse.verwulgen@regiedergebouwen.be
Technische fiche
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Toekomstige gebruiker: FOD Justitie
Consortium: L'Hourgnette SA (Eiffage SA - Eiffage Benelux SA - DG Infra+) + SCAU-CERAAU (architecte) + Valens-Duchène (Ontwerp bouw) + TPF Engineering (studiebureau) + Fexim sa (onderhoud) + Sodexho Belgium SA (facility) - BNP Paribas Fortis-NIBC Bank NV (financiering)
Huurtermijn: 25 jaar (daarna neemt de Belgische Staat de gevangenis kosteloos over)
Oppervlakte: 16 ha 18 a 48 ca
Capaciteit: 312 plaatsen
Duur van de werken: oktober 2011 - juli 2013 (datum van terbeschikkingstelling)
Jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding: 12,2 miljoen euro
* * *
De Regie der Gebouwen
De vastgoedexpert van de federale staat
De Regie der Gebouwen zorgt dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturaal patrimonium in stand.
Verantwoordelijkheid, integriteit, professionalisme, flexibiliteit en efficiëntie zijn haar kernwaarden.
Haar vastgoedportefeuille omvat zo'n 8 miljoen m² verspreid over een 1.450 tal gebouwen. Hiervan zijn circa 966 gebouwen eigendom van de federale staat (ongeveer 4,9 miljoen m2) terwijl zo'n 498 gebouwen worden gehuurd (ca. 2,9 miljoen m2).
Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoedbeheer, is de Regie der Gebouwen de vastgoedexpert van de federale overheid.
Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Tel.: +32 (0)2 541 65 05
GSM: 0479 31 26 91
Johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel