Arme kinderen baat bij werkwijze Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds

Persbericht van St. Jeugdcultuurfonds Nederland

SCP: "Een centraal geregeld aanvraagsysteem met eenduidige criteria en procedures zou een uitkomst kunnen bieden. Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds hebben hiertoe stappen gezet."

Uit het vandaag verschenen onderzoek "Kunnen meer kinderen meedoen?" van het SCP blijkt dat de doelstelling van het beleid, een halvering van het aantal kinderen dat om redenen van armoede niet maatschappelijk meedoet, niet is gehaald. Van de 50% arme kinderen in Nederland is in de afgelopen jaren slechts 9% bereikt.

In het rapport springen het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds er positief uit als fondsen die werken met één systeem om hulpaanvragen voor bijstandskinderen te honoreren, met eenduidige criteria en procedures. Het SCP stelt dat het centraal invoeren en regelen van hulp aan arme kinderen uitkomst zou kunnen bieden.

Als alle gemeenten een lokaal Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds zouden hebben is dat voor hulpvragers duidelijker dan de huidige veelheid van gemeentelijke regelingen.

Nu al heeft een groot aantal gemeenten een lokaal Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds die de contributie voor de sportvereniging of het geld voor muziek- of dansles verzorgen.

Professionals uit de omgeving van het kind, leerkrachten of jeugdhulpverleners bijvoorbeeld, doen de aanvraag om financiële ondersteuning; de fondsen maken -na toetsing en goedkeuring- het geld direct over naar de sportvereniging of kunstinstelling die de lessen verzorgt.

De beide fondsen krijgen hun geld niet alleen uit het gemeentelijk budget voor armoedebeleid maar halen ook een deel van het geld uit de private markt. De opbrengsten van lokale en landelijke acties, zoals vorig jaar de televisie actie De Gekste Dag, maar ook bijdragen van serviceclubs en van loterijen als de Vriendenloterij, komen ten goede aan de bijstandskinderen die graag sporten of op muziekles gaan.

Links:
http://www.jeugdcultuurfonds.nl



Razende Robot Reporter