Ingezonden persbericht
Persbericht - Jopen Johannieter weer het Lekkerste Bockbier van Nederland
PERSBERICHT
Haarlem, 27 oktober 2011
Jopen Johannieter weer het Lekkerste Bockbier van Nederland
Onafhankelijke consumententest
Jopen Johannieter is weer verkozen tot het Lekkerste Bockbier van Nederland. Net als vorig jaar is dit bockbier bij de grootste onafhankelijke consumententest op biergebied van Nederland als winnaar uit de bus gekomen. Opmerkelijk is dat van dezelfde brouwerij Jopen Viergranen Bock de derde plaats verdiende.
Blindproeverij
Deze succesvolle, en door de bierwereld uiterst serieus genomen blindproeverij is de grootste onafhankelijke consumententest en wordt al meer dan 10 jaar georganiseerd door twee genootschappen van bierliefhebbers. Het biergilde De Dubbele Arend uit Purmerend en het biergilde Geheim Genootschap Arendsnest uit Amsterdam. 128 proevers uit het gehele land selecteerden op 22 oktober 2011 zorgvuldig 40 van fles geproefde bockbieren in het Proeflokaal van Brouwerij de Prael in Amsterdam.
Seizoensbier
Bockbier is een seizoensbier dat in de periode oktober tot en met februari verkrijgbaar is. De piek van het seizoen ligt in oktober en november. Volgens onderlinge afspraken wordt het bockbier door de brouwers, die zijn aangesloten bij het Centraal Brouwerij Kantoor, eind september op de markt gebracht. De kleinere brouwers hoeven zich niet aan deze afspraak te houden en komen soms net iets eerder op de markt. Zwaar bockbier heeft meer dan 7.0% alcohol, terwijl standaard bockbier het met minder alcohol doet.
Einbeck
De naam Ein Bock is aan het eind van de 16e eeuw en begin 17e eeuw ontstaan in Beieren en is een verbastering van de aanduiding Einbecker Bier. Einbeck was al in de 15e eeuw een beroemde bierstad. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd, onder andere naar de hoven van de Beierse hertogen. Daar viel het bier zeer in de smaak. In 1612 werd een brouwer uit Einbeck naar Beieren gehaald om het inbecker bier te brouwen. Later werd dit Ein Bock.
Jacobskerk
Jopen BV is gespecialiseerd in het brouwen van traditioneel Nederlandse speciaalbieren. Het originele recept waarop bieren van Jopen zijn gebaseerd, gaat terug tot 1407. Haarlem was in het verleden de belangrijkste brouwstad van Holland. Sinds november 2010 is de Jacobskerk in Haarlem de nieuwe thuisbasis van het ambitieuze Jopen Bier. De historische kerk is omgetoverd tot een operationele brouwerij waar gasten, dankzij een unieke combinatie van restaurant, grand café en brouwerij, het brouwproces nauwgezet met eigen ogen kunnen aanschouwen.
Johannieter monniken
De recepten van het Jopenbier uit de middeleeuwen zijn bewaard gebleven in het Noord-Hollands Archief. De kloosterorde die hier in de middeleeuwen actief was, waren de Johannieter monniken, ook wel hospitaalridders genoemd. Deze monniken brouwden in het klooster ook bier voor hun gasten en voor eigen gebruik.
Johannieter
Johannieter is een zeer donker en krachtig zwaar bier dat zeer voedzaam is. Door het gebruik van geroosterde tarwemout heeft het bier veel karakter, zonder veel zoetheid te hebben. De bierstijl is een Weizen Dubbelbok. Het bier is niet gefilterd en gist na op fles.
De vier granen Bok
De vier granen Bok grijpt terug naar de historie van het bockbier. Het eerste bockbier was waarschijnlijk een bovengistend bier uit meerdere granen gebrouwen. Dit bier werd ontwikkeld in het eerdergenoemde Duitse Einbeck. Naast de traditionele Haarlemse combinatie van haver, tarwe en gerst is een vierde historisch brouwgraan rogge toegevoegd.
---