FNV Bondgenoten

Stimulans tot opleiden verdwijnt; 12.000 leerwerkplekken in gevaar


* 27-10-2011

* Mariëtte van Dijk (webredactie)

* 1 reacties

Zeker twaalfduizend 'leerwerkbanen' die uitzendbureaus jaarlijks aanbieden aan voornamelijk jongeren staan op de tocht. Tenminste als het kabinet besluit de scholingssubsidie aan de uitzendbranche voortaan te geven aan de opdrachtgevers zelf. Dit zeggen zowel de uitzendbureaus als de vakbonden.

Jaarlijks ontvangt de uitzendbranche 30 miljoen euro aan subsidie van de overheid voor het zogenoemde WVA onderwijs. Nu is het plan dit geld voortaan direct aan de opdrachtgevers, oflwel inleners te geven. In september stuurde de minister daarover een brief aan de Tweede Kamer, die hier in november over gaat debatteren.

Mariëtte Patijn, bestuurder van FNV Bondgenoten, vindt het een slechte ontwikkeling. "We zijn het niet altijd eens met de uitzendwerkgevers, maar hopen echt dat de politiek deze keer naar hen luistert. We roepen de Kamer op dit plan tegen te houden, zodat uitzendkrachten niet de dupe worden."

Stimulans tot opleiden verdwijnt

"Werkgevers huren juist uitzendbureaus in, omdat ze geen risico's willen lopen en geen administratieve rompslomp willen", legt Patijn uit. "Ik zie het niet gebeuren dat zij voor jongeren straks leerwerkplekken regelen. De uitzendbureaus regelen het nu goed; jongeren werken bijvoorbeeld vier dagen per week en gaan een dag per week naar school. Het uitzendbureau regelt de stage en regelt en betaalt de opleiding van de jongere."

De uitzendbureaus kunnen straks nog wel via hun opdrachtgevers de subsidie terugkrijgen. Patijn: "Als de uitzendbranche geen directe subsidie meer krijgt, is de stimulans voor hen weg om dit te blijven doen. De MKB werkgevers gaan het aanbieden van leerwerkplekken echt niet overnemen."

Vast of flexibel werk

Patijn: "Zonder vast werk is toegang tot opleiding zeer moeizaam. Een werkgever leidt in de regel wel vaste krachten op, maar mensen met flexibele contracten doen hier in het algemeen niet aan mee. Hoe moet je het dan als flexibele werknemer regelen als er geen werkgever is die je de plek en de kans biedt om opgeleid te worden? Daarom maken wij sinds 1999 als sociale partners in de uitzendsector mooie afspraken over opleiden. Het zou dat doodzonde zijn als de uitzendsector geen stimulans meer heeft om dit mooie werk voort te zetten."