Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Onderzoek naar sterkte veen officieel van start

Publicatiedatum : 28 oktober 2011

Roeland Hillen en Kees Stam geven het startsein voor de veenproef.

Donderdag 27 oktober jl. gaven waarnemend hoofdingenieur-directeur van Rijks-waterstaat Waterdienst Roeland Hillen en hoogheemraad Kees Stam op de proeflocatie in Uitdam het officiële startsein voor het praktijkonderzoek naar de sterkte van dijken op veen. Dit unieke onderzoek wordt uitgevoerd door kennisinstituut Deltares. Dijkenbouwers uit de hele wereld volgen de proef met interesse omdat er meer behoefte is aan kennis over de sterkte van veen onder dijken.

De aanleiding van het onderzoek is de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. De huidige rekenmodellen leveren relatief forse dijkprofielen op en deze brengen hoge kosten met zich mee. De dijken op dit traject zijn grotendeels op veen-bodems. Onder experts bestaat de indruk dat deze dijken in de praktijk mogelijk sterker (stabieler) zijn dan in de huidige rekenmodellen wordt aangenomen. Om dit te toetsen zijn het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat het praktijkonderzoek `dijken op veen' gestart. Het ontwerp en de uitvoering is in handen van het kennisinstituut Deltares.

Uniek onderzoek

Het versterken van dijken is een complexe operatie. Bestuurder Kees Stam onderstreepte tijdens de startbijeenkomst het belang van dit samenwerkingsproject: "Voor het welslagen is een goede samenwerking essentieel. Het gaat daarbij om samenspel op het technische en wetenschappelijk vlak. Daarom zijn we blij met de samenwerking tussen het hoog-heemraadschap, Rijkswaterstaat, Deltares en andere experts. Ook hebben we regelmatig overleg met belangenorganisaties en bewonersgroepen vanwege hun lokale kennis. Voor de versterking van de Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam doen we niet alleen onderzoek naar de sterkte van de veenlaag onder de dijk, we kijken ook naar innovatieve oplossingen zoals de aanleg van een `oeverdijk' voor de dijk. Ik hoop dat het onderzoek dat vandaag start, bevestigt dat de ondergrond van de dijk sterker is en we de dijk minder zwaar hoeven te versterken." Roeland Hillen van Rijkswaterstaat vulde aan: "In Nederland zijn er weinig praktijkonderzoeken gedaan met dijken op veen zodat we weinig kansen hebben om de rekenmodellen aan de praktijk te toetsen. Daarom is het zo goed dat dit onderzoek er is. Voor Rijkswaterstaat is het belangrijk omdat we met de resultaten van het onderzoek hopelijk beter begrijpen op welke manier en in welke mate we dijken op veen moeten versterken." Kees Stam refereerde ook naar de snelheid in het vergunningstraject dat mede te danken is aan de bewoners van Uitdam en de gemeente Waterland. Vorig jaar zijn de partijen bij elkaar gekomen om het praktijkonderzoek te starten en een jaar later heeft eind deze maand de eerste proef al plaatsgevonden.

Wat houdt het onderzoek naar de sterkte van veen in?

Voor het onderzoek naar de sterkte van het veen onder dijken is in een weiland in Uitdam een sloot gegraven waarlangs containers zijn geplaatst die gevuld worden met water. Als het water in de sloot wordt weggepompt, drukken de zware containers op het veen. Uiteindelijk bezwijkt het veen en gaan de containers onderuit. Het proces wordt nauw-lettend gevolgd en geavanceerde meetapparatuur registreert iedere beweging. In 2012 zijn de resultaten van deze proef bekend. Met deze kennis kan er beoordeeld worden of in de toekomst het toets- en ontwerpkader voor dijken op veen moet worden aangepast.

Prachtige lucht boven de proeflocatie in Uitdam