Universiteit Nyenrode

Financiële crisis moet leiden tot fundamentele hervormingen in toezicht

Monday, October 24, 2011
Oratie Paul Hilbers, hoogleraar toezichtbeleid financiële instellingen, aan Nyenrode Business Universiteit

Persbericht

'De financiële crisis moet leiden tot fundamentele hervormingen in het toezicht. Dit krijgt hierdoor een nieuwe focus en vormgeving.' Dit stelt prof. dr. Paul Hilbers in zijn oratie bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar `Toezichtbeleid Financiële Instellingen' aan de Nyenrode Business Universiteit. `Deze nieuwe spelregels zullen het fundament zijn voor een sterke financiële sector', verzekert hij. `Nederland heeft hier namelijk baat bij. Voorwaarde is wel dat de regelgeving en het toezicht daarop zijn toegesneden.'

In zijn oratie schetst Paul Hilbers de belangrijkste uitdagingen in negen toezichtlessen. Belangrijkste elementen zijn dat het toezicht meer vooruitblikkend moet zijn, met meer aandacht voor marktontwikkelingen - vooral de onroerend goed sector - en dat de toezichthouder sneller en steviger zal moeten en kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is.
Naast hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit is Hilbers Divisiedirecteur Toezicht Beleid bij de Nederlandsche Bank (DNB). Hij was in die rol betrokken bij de onderhandelingen over het Bazel III akkoord. Hierin werden wereldwijde afspraken gemaakt over de versterking van het toezicht op banken. Door de nieuwe regelgeving zullen banken met hogere buffers moeten opereren of de risico's in hun bedrijfsmodel zien te verminderen. Ervaringen met de totstandkoming van Basel III kunnen worden gebruikt voor hervormingen in niet-bancaire sectoren. Verzekeraars en pensioenfondsen zullen namelijk met vergelijkbare, maar deels ook sectorspecifieke uitdagingen worden geconfronteerd. Belangrijke succesfactoren zijn sterke politieke betrokkenheid, gefaseerde invoering, goede impactanalyses en goede communicatie.

De hervormingsagenda wordt in belangrijke mate internationaal bepaald. Paul Hilbers constateert een verdere verschuiving richting Europa. ` Door de financiële crisis heeft de Europese Commissie de ambitie, de slagkracht én het momentum om regelgeving naar Europees niveau te tillen.' Dit is een ontwikkeling die de komende jaren zal aanhouden en waar we goed rekening mee moeten houden. Als kleine, internationaal georiënteerde economie heeft Nederland belang bij deze internationale harmonisatie.

De leerstoel Toezichtbeleid Financiële Instellingen maakt onderdeel uit van de nieuw opgerichte toezichtacademie. Deze is mede door DNB is mogelijk gemaakt. In zijn rol als hoogleraar wil Paul Hilbers de Toezichtacademie ontwikkelen tot een forum waarin vertegenwoordigers van verschillende disciplines bijeen komen om ervaringen uit te wisselen en onderzoek en onderwijs verder te ontwikkelen.

Nyenrode Business Universiteit is de oudste en enige particuliere universiteit in Nederland. Zij werd in 1946 voor en door het bedrijfsleven opgericht. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op een carrière in een managementfunctie binnen een internationale omgeving en hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap, met als motto: Leadership, Entrepeneurship, Stewardship.

De oratie is in verkorte vorm uitgesproken op vrijdag 21 oktober om 16.00 uur.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie,