Rijksvoorlichtingsdienst

Hogere boetes bij fraude burgers en bedrijven

Minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen dat burgers die frauderen met uitkeringen direct door benadeelde organisaties als UWV, SVB of gemeenten worden aangepakt. Naast dit lik-op-stuk beleid komen er hogere boetes voor burgers die frauderen en bedrijven die arbeidsmarktregels overtreden.

"Werkende burgers en ondernemers moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid fraude en oneerlijke concurrentie hard aanpakt", stellen minister Kamp en staatssecretaris De Krom in een toelichting op het wetsvoorstel. De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met een wetsvoorstel over een strengere aanpak van fraude in de sociale zekerheid en op de arbeidsmarkt. Het wetsvoorstel is een uitwerking van de plannen die de bewindspersonen afgelopen voorjaar aankondigden.

UWV, SVB en gemeenten zullen voortaan zo veel mogelijk zelf burgers die frauderen aanpakken. Wanneer de fraude te groot is dan wordt de zaak strafrechtelijk afgedaan. De bewindspersonen zullen dit met het Openbaar Ministerie bespreken. Verder worden binnenkort overtredingen eerder bij elkaar opgeteld dan nu het geval is. Iemand die bijvoorbeeld in de Ziektewet zit en herhaaldelijk fraudeert verliest straks maximaal vijf jaar zijn uitkering en ontvangt dan dus ook niet na twee jaar vervolgens weer een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de WIA.

Het uitgangspunt van het wetsvoorstel is: fraude mag niet lonen. Daarom moeten mensen die frauderen met een uitkering om te beginnen het onterecht verkregen bedrag terugbetalen. Ze krijgen daar bovenop nog eens een stevige boete ter hoogte van het gefraudeerde bedrag. Het kabinet gaat gemeenten verplichten de onterecht ontvangen uitkeringen terug te vorderen. Wie bij herhaling fraudeert raakt maximaal vijf jaar de uitkering kwijt, of in de bijstand maximaal drie maanden; de bijstand is immers het sociale vangnet. Bedrijven kunnen bij herhaalde fraude een dwangsom opgelegd krijgen of stilgelegd worden.