Belgische Federale Overheid


Fenomeen shouldersurfing

Datum: 27 oktober 2011

De politie en de Belgische federatie van de financiële sector (Febelfin) waarschuwen voor het fenomeen 'shouldersurfing'. Deze techniek laat dieven toe de geheime pincode van het slachtoffer te bekijken, de bankkaart te stelen en dan op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld af te halen. De buit bedraagt soms enkele honderden of zelfs duizenden euro´s.

Hieronder leest u hoe de dieven meestal te werk gaan:

In selfbanks

Een klant wil de selfbank verlaten wanneer een onbekende hem aanspreekt en zegt dat er nog een boodschap op het scherm verscheen nadat hij de automaat verliet. Het slachtoffer gebruikt zijn kaart opnieuw. Dat is het ogenblik dat de handige oplichters meekijken naar de persoonlijke pincode.

Vervolgens leidt een tweede persoon het slachtoffer af door enkele geldbriefjes op de grond te werpen. Gebruikmakend van de verwarring haalt de dief snel de bankkaart uit de automaat. Hij gaat onmiddellijk aan de slag om de rekening van het slachtoffer te plunderen.

Het slachtoffer stelt intussen vast dat zijn bankkaart is verdwenen en denkt dat zijn kaart wellicht is ingehouden. Een andere handlanger die het bankkantoor binnenstapt, doet het slachtoffer geloven dat de kaart er net uitkomt en geeft de kaart terug.

In warenhuizen

Georganiseerde misdaadbendes verkiezen eerst de pincode te bemachtigen in winkels, restaurants of warenhuizen. Ze bespieden hun slachtoffer, af en toe gebruikmakend van de spiegels boven de winkelkassa om vervolgens de bankkaart te stelen.

Soms gebeurt de diefstal zelf op de parking, soms achtervolgen ze hun slachtoffer tot bij hem thuis.

Ze vragen bijvoorbeeld de weg naar het ziekenhuis en leiden hun slachtoffer af met een groot stadsplan. Of ze bellen aan en vragen om even binnen te mogen komen voor een glas water of om naar het toilet te gaan. Ze zijn bijna altijd met twee of drie zodat één van hen tijdens de afleiding snel de portefeuille en de bankkaarten van het slachtoffer kan stelen.

Meer informatie over dit fenomeen op de website van de Federale politie Externe link