Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 28 oktober 2011

Het college van b&w heeft de gemeenteraad een voorstel gestuurd om aanbevelingen over te nemen, hoe om te gaan met overlast op en rondom de Rapenburgerschans. Het college kwam tot dit besluit naar aanleiding van het onafhankelijke onderzoek naar overlast op deze locatie.

Overlastgevoelens

Het onderzoeksrapport stelt onmiskenbaar vast dat er sprake is van forse overlastgevoelens. Het college vindt het belangrijk om aan deze gevoelens aandacht te besteden en pogingen te doen de overlast te verminderen. Ondanks het feit dat de overlastgevoelens niet ondersteund worden door aangifte of meldingscijfers van criminaliteit. Het college wil de leefbaarheid verbeteren op initiatief en onder regie van de gemeente. Betrokkenheid van ondernemers, scholen, woningbouw-verenigingen, maar ook van inwoners is hierbij een vereiste. Het college wil onderzoeken of cameratoezicht toegepast kan worden.

Coffeeshop

Het college doet de aanbeveling de huidige coffeeshop te blijven gedogen. Aan de coffeeshophouder worden echter wel strengere eisen gesteld om overlast in de nabije omgeving van de coffeeshop te voorkomen. Bijvoorbeeld door een toezichthouder op straat in te zetten en het schoonhouden van de omgeving. Het onderzoeksrapport toont niet aan dat de overlast direct verband houdt met de aanwezigheid van de coffeeshop. Daarom vindt het college het beëindigen van de gedoogstatus van de coffeeshop nu niet op zijn plaats. Wanneer de huidige gedoogde coffeeshop op houdt te bestaan, vindt het college dat in Nieuwegein geen ruimte is voor een nieuwe coffeeshop. In dat geval wordt het nul-beleid van kracht.

Landelijke ontwikkelingen

Landelijk zijn er diverse ontwikkelingen rondom het gedoogbeleid. Op dit moment lopen er diverse pilots en zijn er verschillende voornemens op het gebied van coffeeshops. Het college wil de landelijke ontwikkelingen direct lokaal invoeren zodra dit kan.

Historie

In 2003 ging in de gemeente Nieuwegein het één-beleid van kracht. Dit houdt in dat er één coffeeshop in de gemeente wordt gedoogd. Sinds 2006 gaf de burgemeester jaarlijks een gedoogverklaring af voor een coffeeshop aan de Rapenburgerschans. Vorig jaar is in de gemeenteraad een initiatiefvoorstel ingediend om per direct te stoppen met het gedogen van de coffeeshop. De burgemeester heeft daarom begin dit jaar de gemeenteraad gevraagd zich uit te spreken over het coffeeshopbeleid. De gemeenteraad hield dit voorstel aan en droeg het college op om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de overlast op en rondom de Rapenburgerschans.

Onafhankelijk onderzoek

Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd door Berenschot en is in september afgerond. Voor het onderzoek is een enquête gehouden onder de direct omwonenden van de Rapenburgerschans. Er zijn gesprekken gevoerd met afvaardigingen van diverse organisaties, bedrijven en instellingen en er zijn observaties gedaan. Het onderzoeksrapport concludeert dat er sprake is van een behoorlijke mate van overlastgevoelens op en rondom de Rapenburgerschans. Deze overlast vertaalt zich echter niet in incidenten en aangiften. Bovendien is de coffeeshop niet direct verantwoordelijk voor deze overlast. Het college van b&w heeft de aanbevelingen over hoe om te gaan met de overlast op en rondom de Rapenburgerschans, gedaan op basis van het onderzoeksrapport, het ingediende initiatiefvoorstel en de ingediende moties.

Raadsbesluit

Het college vraagt de gemeenteraad in een raadsvoorstel de aanbevelingen over te nemen. Na besluitvorming door de gemeenteraad wordt het besluit uitgevoerd. De burgemeester wijzigt dan het huidige coffeeshopbeleid uit 2003. Het betreft hier namelijk een burgemeestersbevoegdheid.