Rijksoverheid

Nederland beëindigt missie Libië

Nieuwsbericht | 28-10-2011

In navolging van de VN-Veiligheidsraad, heeft ook de Noord Atlantische Raad vandaag besloten om aanstaande maandag de NAVO-missie in Libië te beëindigen. Hiermee komt ook een einde aan de inzet van een Nederlandse mijnenjager en 6 F-16's.

Ruim 500 Nederlandse militairen leverden sinds eind maart een bijdrage aan operatie Unified Protector. Minister Hans Hillen heeft veel waardering voor de inzet van zijn mensen: "Als loyale bondgenoot heeft ons land een beheerste en tegelijk zeer intensieve bijdrage geleverd. Onze mannen en vrouwen hebben zich steeds zeer professioneel van hun taak gekweten."

Bevrijd verklaard

Unified Protector richtte zich op het beschermen van de bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly zone boven Libië. Met de val van de laatste Khadaffi-bolwerken Bani Walid en Sirte, is de dreiging voor de burgerbevolking weggevallen. Het is nu aan de overgangsraad om het gezag en de stabiliteit te herstellen. De Veiligheidsraad besloot daarom gisteren unaniem de missie te beëindigen, ondanks het verzoek van de nieuwe machthebbers die met een maand te verlengen. Nu Khadaffi dood is en Libië formeel bevrijd verklaard, is verder militair optreden volgens de VN niet gerechtvaardigd.

Inzet Defensie

Behalve het bewaken van het Libische luchtruim zagen de Nederlandse F-16's ook toe op handhaving van het wapenembargo en vergaarden ze inlichtingen. Een mijnenjager patrouilleerde de afgelopen 7 maanden voor de kust van Libië. Om het wapenembargo te handhaven identificeerde en ondervroeg de bemanning verdachte schepen. Het marineschip werd ook regelmatig ingezet voor zogenoemde Mine Counter Measure-operaties, om de aanlooproutes van onder meer Misrata, Tripoli en Brega te vrijwaren van explosieven. Nederlandse militairen maakten ook deel uit van bemanningen van de AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO.