Uitgeverij Unieboek het Spectrum
Nieuwste boek topchef Ferran Adriá gedoopt bij de Librije in Zwolle
()
Ter ere van de verschijning van het nieuwe boek van de voormalig beste
chef ter wereld, Ferran Adrià, kreeg gisteravond een select gezelschap,
onder wie Ronald Giphart, de mogelijkheid om aan te schuiven bij de
personeelsmaaltijd bij De Librije*** in Zwolle. Giphart ontving tijdens
deze gelegenheid uit handen van SVH Wijnmeester Thérèse Boer een
exemplaar van het boek Thuis koken met Ferran Adrià.
Bij restaurant elBulli, 4 jaar op een rij uitgeroepen tot het beste
restaurant ter wereld, was het diner voor het personeel elke dag een
bijzonder moment. In het boek Thuis koken met Ferran Adrià staan 93
maaltijden zoals die bij elBulli dagelijks voor en door het personeel
werden bereid. Voor de eerste keer in de geschiedenis deelt de
legendarische Ferran Adrià zijn recepten met alle thuiskoks. Geen
restauranteten, maar eenvoudige gerechten, geschikt voor elke
portemonee en gezond natuurlijk. Precies wat we nodig hebben.
Jonnie en Thérèse Boer hebben al jaren grote bewondering voor Ferran
Adrà, de voorvoormalig beste chef ter wereld.
Thérese vertelde dat de personeelsmaaltijd bij de Librije net zo
belangrijk isals het bij elBulli altijd was. "Even een rustig moment
met elkaar aantafel om te genieten van een eenvoudige doch voedzame
maaltijd." Samen met het personeel van de Librije at het gezelschap een
pastasalade met makreel en een linzensaus. Deze keer stond er voor de
gelegenheid ook een stukje kalfswang op tafel.
Ronald Giphart liep voor zijn boek 'Eten, drinken en slapen' 336 uur
stage bij Oud Sluis en De Librije, de twee toprestaurants van
Nederland. Gedurende dezes tage heeft hij kennis mogen maken met het
fenomeen personeelsmaaltijd. Hij vertelde op zijn eigen navolgbare
wijze over zijn bijzondere ervaringen. Hij prees het boek Thuis koken
met Ferran Adrià om het idee erachter en om de fantastische en maakbare
recepten.
Journalist Mara Grimm sprak enkele weken geleden in Londen met Ferran
Adrià. Zij vertelde over haar ontmoeting met deze legendarische chef.
Het meest opvallende is dat Adrià op een andere manier naar kookboeken
kijkt dan we gewend zijn. De gerechten in zijn boek zijn niet afgemeten
voor 4 personen, maar zijn zo beschreven dat ze voor 2 tot 75 personen
te maken zijn. En altijd met hele producten. Nooit een halve avocado,
altijd een hele. Want in de praktijk blijft die andere helft in de
koelkast liggen tot hij vergaan is. Doodzonde.