Uitgeverij Unieboek het Spectrum


Nieuwste boek topchef Ferran Adriá gedoopt bij de Librije in Zwolle

()

Ter ere van de verschijning van het nieuwe boek van de voormalig beste chef ter wereld, Ferran Adrià, kreeg gisteravond een select gezelschap, onder wie Ronald Giphart, de mogelijkheid om aan te schuiven bij de personeelsmaaltijd bij De Librije*** in Zwolle. Giphart ontving tijdens deze gelegenheid uit handen van SVH Wijnmeester Thérèse Boer een exemplaar van het boek Thuis koken met Ferran Adrià.

Bij restaurant elBulli, 4 jaar op een rij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, was het diner voor het personeel elke dag een bijzonder moment. In het boek Thuis koken met Ferran Adrià staan 93 maaltijden zoals die bij elBulli dagelijks voor en door het personeel werden bereid. Voor de eerste keer in de geschiedenis deelt de legendarische Ferran Adrià zijn recepten met alle thuiskoks. Geen restauranteten, maar eenvoudige gerechten, geschikt voor elke portemonee en gezond natuurlijk. Precies wat we nodig hebben.

Jonnie en Thérèse Boer hebben al jaren grote bewondering voor Ferran Adrà, de voorvoormalig beste chef ter wereld.
Thérese vertelde dat de personeelsmaaltijd bij de Librije net zo belangrijk isals het bij elBulli altijd was. "Even een rustig moment met elkaar aantafel om te genieten van een eenvoudige doch voedzame maaltijd." Samen met het personeel van de Librije at het gezelschap een pastasalade met makreel en een linzensaus. Deze keer stond er voor de gelegenheid ook een stukje kalfswang op tafel.

Ronald Giphart liep voor zijn boek 'Eten, drinken en slapen' 336 uur stage bij Oud Sluis en De Librije, de twee toprestaurants van Nederland. Gedurende dezes tage heeft hij kennis mogen maken met het fenomeen personeelsmaaltijd. Hij vertelde op zijn eigen navolgbare wijze over zijn bijzondere ervaringen. Hij prees het boek Thuis koken met Ferran Adrià om het idee erachter en om de fantastische en maakbare recepten.

Journalist Mara Grimm sprak enkele weken geleden in Londen met Ferran Adrià. Zij vertelde over haar ontmoeting met deze legendarische chef. Het meest opvallende is dat Adrià op een andere manier naar kookboeken kijkt dan we gewend zijn. De gerechten in zijn boek zijn niet afgemeten voor 4 personen, maar zijn zo beschreven dat ze voor 2 tot 75 personen te maken zijn. En altijd met hele producten. Nooit een halve avocado, altijd een hele. Want in de praktijk blijft die andere helft in de koelkast liggen tot hij vergaan is. Doodzonde.