UNICEF


Honderdduizenden kinderen in Mogadishu ingeënt tegen mazelen Regens en geweld in Somalië bedreigen kinderlevens

Nairobi/Voorburg, 28 oktober 2011 - In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, ondersteunen UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie deze week een vaccinatiecampagne waarbij 750.000 kinderen tegen mazelen worden ingeënt. Honderd dagen nadat in delen van zuidelijk Somalie officieel hongersnood werd uitgeroepen, werkt de VN-kinderrechtenorganisatie zo aan het voorkomen van nog meer sterfgevallen. Maar het toenemende geweld in het gebied hindert de hulpverlening en de huidige regens vergroten de kans op de uitbraak van ziektes. Kinderen lopen het grootste risico.

"In het hele land zijn de afgelopen maanden tienduizenden kinderen overleden. En nog steeds sterven er honderden kinderen per dag", aldus Sikander Khan, directeur van UNICEF Somalieë. Nu het regenseizoen is begonnen, wordt gevreesd voor een piek in het aantal dodelijke gevallen van watergerelateerde ziektes als malaria en diarree. "Elke vertraging die we oplopen met het bieden van hulp is een kwestie van leven of dood." Daarom roept UNICEF alle partijen in het conflict op om hun morele en wettelijke plicht tot veiligheid en hulp aan kinderen en vrouwen na te komen.

Geweld
De gevechten en verslechterde veiligheidsituatie in het grensgebied tussen Somalië en Kenia hebben geleid tot een afname van het aantal Somalische vluchtelingen. In de week van 17 tot 23 oktober staken 100 vluchtelingen de grens over naar Kenia, terwijl de week ervoor nog 3.400 mensen de grens passeerden.

Na de ontvoering van twee hulpverleners zijn bijna alle hulpactiviteiten in de vluchtelingenkampen in Dadaab, behalve de direct levensreddende hulp, gestopt. Desondanks blijft UNICEF zich, via haar partnerorganisaties, inzetten voor hulp aan ernstig ondervoede en zieke kinderen, de distributie van veilig drinkwater en het verzorgen van onderwijs en bescherming.

2012
In 2012 zullen nog honderden miljoenen dollars besteed moeten worden aan voedingsprogramma's om de kinderen en families in de Hoorn van Afrika voortdurend te kunnen blijven voeden. Voor Somalië alleen al heeft UNICEF 300 miljoen dollar nodig om de huidige hulpverlening te kunnen voortzetten en waar nodig op te schalen.


***