Gemeente Lelystad

Bedrijfsplan Omgevingsdienst Flevoland vastgesteld

Donderdag 27 oktober 2011

Het stadhuis in Lelystad

Burgemeesters en wethouders van de gemeenten Lelystad, Almere en Zeewolde hebben, samen met Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Flevoland, het bedrijfsplan voor de Omgevingsdienst Flevoland vastgesteld. Daarmee is opnieuw een stap gezet op weg naar de oprichting van deze omgevingsdienst, die vanaf het jaar 2013 de uitvoering van de milieutaken verzorgt.

Meer kwaliteit

"Bundeling van kennis en expertise leidt tot meer kwaliteit," zeggen de bestuurders. Gemeenten en provincie Flevoland bundelen hun krachten om de kwaliteit van de uitvoering van de milieuvergunning en het milieutoezicht te verbeteren. Meer specialistische bedrijven met grotere productielijnen en complexe Europese regelgeving maken het bundelen van expertise noodzakelijk.

Handhaving moet slagvaardiger

Handhaving moet slagvaardiger. Te veel partijen zijn, onafhankelijk van elkaar, met hetzelfde bedrijf bezig. Bedrijven hebben hierdoor nu nog last van tegenstrijdige adviezen en inefficiëntie. Met de Omgevingsdienst is de inzet: gelijke behandeling van alle bedrijven in het gebied. Op die manier krijgen alle bedrijven gelijke kansen op ontwikkeling. Voor inwoners en bedrijven blijft het stadhuis het loket waar zij met vergunningsaanvragen en andere vragen terecht kunnen. De rol van de Omgevingsdienst Flevoland is die van `back office'.

Kenmerken omgevingsdienst

In het bedrijfsplan worden de elementaire kenmerken van de toekomstige Omgevingsdienst Flevoland in kaart gebracht zoals missie, profiel, taken, personeel, bedrijfsvoering, ICT, huisvesting en financiën. Het bedrijfsplan is het raamwerk voor de kwartiermaker van waaruit de omgevingsdienst kan worden gebouwd.

Overige gemeenten

De gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Urk beslissen in een later stadium over het bedrijfsplan. Het bedrijfsplan zal dan worden aangepast aan de nieuwe situatie.

Instemming gemeenteraad

De gemeenteraden en Provinciale Staten zullen op termijn gevraagd worden in te stemmen met het aangaan van de gemeenschappelijke regeling om te komen tot de daadwerkelijke oprichting van de Omgevingsdienst Flevoland. Ja